Το 34% του λαού ζητά έξοδο από το ευρώ παρά τους εκβιασμούς

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE: ΤΟ 40% ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ 60% ΕΚΤΙΜΑ ΠΙΘΑΝΗ ΤΗ «ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»!
…ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!
Την ώρα που οι κυρίαρχοι κύκλοι στη χώρα μας και στην ΕΕ εντείνουν μια εμετική χονδροειδέστατη καταστροφολογία, που θυμίζει πρώιμη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, την ίδια στιγμή είναι ενδεικτικό ότι το 34% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής (25/9), τάσσεται κατά του ευρώ, ενώ το 63% είναι υπέρ και το 3% δεν εκφράζει γνώμη.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 40% των πολιτών θεωρεί ότι η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον (με το 52% να θεωρεί ότι έχει και χωρίς γνώμη το 8%), ενώ το 60% των πολιτών εκτιμά ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, έναντι 36% που το θεωρεί απίθανο!
Φυσικά. τα δημοσκοπικά ευρήματα της Public Issue, όπως και κάθε δημοσκόπησης, θα πρέπει να τα βλέπουμε περισσότερο ως μια τάση, λιγότερο ή περισσότερο αξιόπιστη, σε μια ορισμένη συγκυρία και όχι να τα εκλαμβάνουμε τοις μετρητοίς.
Ως τέτοιο, λοιπόν, το δημοσκοπικό εύρημα πως το 1/3 και πλέον των πολιτών τάσσεται κατά του ευρώ, δεν είναι απλώς αξιοσημείωτο αλλά μάλλον εντυπωσιακό!
Κι αυτό όχι μόνο γιατί ένα τέτοιο ποσοστό εμφανίζεται, όπως είπαμε, σε μια φάση ακραίων καταστροφολογικών επιθέσεων για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης νέου εθνικού νομίσματος αλλά και γιατί, στην ουσία, η πολιτική άποψη για την έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι πολιτικά «ορφανή», αφού όχι μόνο δεν την υπερασπίζεται καμία κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη αλλά, τουναντίον, οι περισσότερες κοινοβουλευτικές, τουλάχιστον, δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων της Αριστεράς, κινούνται, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, στη «μεγάλη συναίνεση του ευρώ» και κινδυνολογούν ανυπόφορα για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από αυτό!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριακάτικος Τύπος (25/9) βρίθει από δημοσιεύματα που ξιφουλκούν ενάντια στην έξοδο από το ευρώ.
Αν κάποιοι δεν γνώριζαν την κατάσταση στην Ελλάδα, θα νόμιζαν ότι μοναδικός αντίπαλος του συστήματος, εναντίον του οποίου στρέφονται σχεδόν οι πάντες, είναι μια πολιτική δύναμη με μεγάλη επιρροή που έχει ως κεντρικό της στόχο την έξοδο από το ευρώ.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολου Ταμβακάκη, ο οποίος μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, στο ίδιο φύλλο που δημοσιεύεται η δημοσκόπηση, εξαπολύει ένα βρώμικο λίβελο με χυδαίες ύβρεις κατά της δραχμής, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ των πολλών άλλων υβριστικών, ότι «από την επιστροφή στη δραχμή θα κέρδιζαν οι κλέφτες και οι απατεώνες»!
Ο Απ. Ταμβακάκης δεν μας διευκρίνισε, όμως, ποιοι κέρδισαν και συνεχίζουν, μέσα στην κρίση, να κερδίζουν, από το ευρώ. Οι αγνοί και τίμιοι Έλληνες;
Η στάση του Απ. Ταμβακάκη είναι δηλωτική της φανατικής, υπέρ του ευρώ, στάσης του χρηματιστικού, ιδιαίτερα, κεφαλαίου, το οποίο είναι και ο κατ’ εξοχήν στυλοβάτης του ευρώ, αφού το χρηματιστικό κεφάλαιο αντλεί το μεγαλύτερο και πλέον ληστρικό όφελος από το ενιαίο νόμισμα!
Την ίδια ώρα ο Ε. Βενιζέλος, εξοστρακίζοντας τη μεγάλη «απειλή», δήλωνε με έμφαση από την Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε -και συνεχίζει να πραγματοποιεί- πλήθος επαφών με σημαίνοντα πρόσωπα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και δεν πρόκειται να πτωχεύσει».
Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι, παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις του, ο Ε. Βενιζέλος συναντάται την Κυριακή (25/9) στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, προκειμένου να συζητήσει την ανάγκη «πρόσθετων» μέτρων και «επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων» (ευρώ και όσοι επιβιώσουν από τα αλλεπάλληλα κύματα ασταμάτητων μέτρων)!
Οι διαμορφούμενες εξελίξεις διαγράφουν με απόλυτη διαύγεια ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση απέναντι στο μνημόνιο και πολύ περισσότερο απαλλαγή από αυτό, χωρίς άμεση έξοδο από το ευρώ για τη διαμόρφωση μιας εθνικής προοδευτικής νομισματικής πολιτικής!
Όσοι επαγγέλλονται την απαλλαγή από το μνημόνιο, χωρίς αποδέσμευση από το ευρώ και χωρίς τη συνολική αμφισβήτηση της ΕΕ, είτε δεν γνωρίζουν, είτε διστάζουν μπροστά στο «πολιτικό κόστος» της αλήθειας, είτε παραπέμπουν τις διεξόδους στις καλένδες των ευρωπαϊκών (ανύπαρκτων) λύσεων!
Έξοδος από το μνημόνιο και απαλλαγή από την τρόικα, χωρίς έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να υπάρξουν!
Αν η Αριστερά συνολικά δεν υιοθετήσει, ως άμεσα μεγάλα αιτήματα, τη «στάση πληρωμών» επί του χρέους και την «έξοδο από το ευρώ», ως θεμελιώδη συστατικά μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης διεξόδου, τότε όχι μόνο δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στο μνημόνιο αλλά θα είναι και «όμηρος» της καταστροφικής αστικής κινδυνολογίας περί «πτώχευσης» και «δραχμής».
Αντίθετα, όπως υποδεικνύουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα της Public Issue, αν η Αριστερά συμπαραταγμένη τασσόταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ (σε συνδυασμό με τη στάση πληρωμών) θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πολύ ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο ανατροπής και ένα νέο μεγάλο ενωτικό λαϊκό ρεύμα στην κοινωνία, που θα μπορούσε να κερδίσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού!
Αναδημοσίευση από ΙΣΚΡΑ 25/9/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου