ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Μυτιληναίος: Καταστροφή η έξοδος από το ευρώ


Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο ευρώ, διεμήνυσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg και στην εκπομπή "Last Word" υπογραμμίζοντας ότι όλη "η ελληνική ελίτ, πολιτική, επιχειρηματική, πνευματική, όλοι, πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη"."Η καταστροφή που θα έρθει μετά από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι ..........
(στο τέλος του άρθρου σχόλιο του ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ) 

......... απίστευτη. Οπότε, όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.


Ερωτηθείς εξάλλου αν η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος στη συνέχεια θα έφερνε την Ελλάδα σε πιο ελκυστική θέση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος δήλωσε:

"Για τον όμιλό μας, οι εξαγωγές αποτελούν το 80% ή 90% των εργασιών. Για εμάς, από μια πολύ στενή οπτική, το να επιστρέψουμε στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο, δεν το βλέπουμε όμως έτσι. Πάνω απ’ όλα είμαστε Έλληνες. Είμαστε πατριώτες. Θέλουμε να είμαστε στο ευρώ. Πρέπει να είμαστε στο ευρώ. Η προσέγγιση που λέει ότι μια εξαγωγική εταιρεία θα τα πάει καλά, οπότε ας βγούμε από το ευρώ, είναι απολύτως στενόμυαλη και μικροπρεπής. Όχι".


Ο κ. Μυτιληναίος αναγνώρισε ότι είναι "δύσκολο να προσελκύσεις ξένους επενδυτές αυτή τη χρονική στιγμή" στην Ελλάδα καθώς η χώρα έχει βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα".


Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος σημειώνοντας ότι "τα πράγματα όμως δεν θα είναι έτσι για πάντα".


"Ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε εξάλλου ότι "αυτό που λέμε στους ξένους επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ‘πάτο’… Οπότε, αγοράζοντας Ελλάδα σε αυτό το στάδιο, μπορούν να έχουν μια πολύ καλή επένδυση".


Όσον αφορά την πορεία του ομίλου Μυτιληναίος επισήμανε ότι "καταφέραμε να διπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας μέσα σε δύο χρόνια. Και συνεχίζουμε με πολύ καλές προοπτικές και για την επόμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα πράγματα. Είναι δύσκολο, το περιβάλλον είναι πολύ απαισιόδοξο, αλλά πρέπει να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Ρόλος μας είναι να κάνουμε τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, και πρέπει να την κάνουμε".


Αναφορικά με τη ζήτηση για τα μέταλλα και τα βασικά προϊόντα ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι "τα βασικά προϊόντα βρίσκονται σε έναν υπέρ-κύκλο (super cycle) που ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας, της προηγούμενης δεκαετίας, και θα διατηρηθεί για πολλά ακόμα χρόνια. Υπάρχουν, φυσικά, και διακυμάνσεις. Το 2008 έγινε μια σημαντική διόρθωση. Παρατηρούμε και τώρα μιαν ελαφρά διόρθωση, τα πράγματα όμως θα επανέλθουν και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει".

Αναδημοσίευση από capital.gr (12/9/11)


ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ»: Οταν ανησυχεί ο κ. Μυτιληναίος δεν σημαίνει ότι και εμείς θα πρέπει να ανησυχούμε. Οταν λέει ότι θα είναι «καταστροφή η έξοδος από το ευρώ» εννοεί τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που ενδιαφέρουν τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν την καταστροφή στην ίδια τη ζωή τους, την καταστροφή που έφερε το ευρώ και η πρόσδεση στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πράγματι είναι διαφορετικής τάξης μέγεθος η «καταστροφή» για την οποία κάνουν λόγο οι μεγάλοι καπιταλιστές και οι μονοπωλιακοί όμιλοι από την πραγματική καταστροφή που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ακόμα και οι παραγωγικές και μη μονοπωλιακές επιχειρήσεις.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου