LE MONDE: ΛΑΘΟΣ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Οι κυβερνητικές ατασθαλίες και η αποβιομηχάνιση εκτροχίασαν τη χώρα

Το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα τόσο της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων όσο και της αποβιομηχάνισης και των συνεπειών της που επιταχύνθηκαν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη» σημειώνει ανάλυση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας.

Στο δημοσίευμα παραβάλλονται απόψεις οικονομολόγων οι οποίοι επικεντρώνονται ......  στην πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία κατά την οποία η χώρα εντάχθηκε στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Natixis Πατρίκ Αρτούς η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας και Γερμανίας (στην τελευταία δεκαετία) ήταν αποτέλεσμα «μιας κεκτημένης ταχύτητας» η οποία όμως δεν είχε πραγματικό αντίκρισμα στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών. Με άλλα λόγια η απότομη και θεαματική αύξηση του μισθολογικού κόστους υπήρξε στην πραγματικότητα αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη. «Ήταν σαν να ανατιμήθηκε η δραχμή 40% μέσα σε λίγα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.

Το ακριβό ευρώ στέρησε από τους Ελληνες το συγκριτικό πλεονέκτημα της φτηνής οικονομίας με αποτέλεσμα να λείψουν οι επενδύσεις αλλά και οι τουριστικές ροές. «Οι εξαγωγές που ήταν ήδη μειωμένες επιβραδύνθηκαν περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή η γειτονική Τουρκία έγινε χάρις στο υποτιμημένο νόμισμα ένας πολύ φτηνός προορισμός αφαιρώντας πελατεία από την Ελλάδα» αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με την ανάλυση «η είσοδος στο ευρώ επέδρασε αρνητικά στη βιομηχανική παραγωγή η οποία έφτασε σήμερα στο 8% επί του συνόλου της απασχόλησης».

Αναφορά γίνεται όμως και σε δύο ακόμα παράγοντες που οδήγησαν στη διόγκωση του χρέους: την κακή διαχείριση των οικονομικών από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς και η παραοικονομία που στερεί έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται οι Έλληνες αρκούν για να σβηστεί το χρέος της χώρας» καταλήγει η εφημερίδα.

Αναδημοσευση  tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου