Οταν ο «προφήτης» Ρουμπινί συνάντησε τον Λαπαβίτσα

 Οταν ο «προφήτης» Ρουμπινί συνάντησε τον Λαπαβίτσα

  • 0
     



Ο Νουριέλ Ρουμπινί πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το «πικρό» φάρμακο της εξόδου της χώρας από το ευρώ ώστε να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας. 

Οι καθηγητές Οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί και Κώστας Λαπαβίτσας δηλώνουν ένθερμοι οπαδοί της δραχμής
Ο κύριος «καταστροφή» Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής Οικονομικών στο Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies,
βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο και είχε ως βασικό θέμα: Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ. 

Ενα μεγάλο ΝΑΙ είπε ο κ. Ρουμπινί για την Ελλάδα, ενώ ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια στρατηγική εξόδου της χώρας από το ευρώ και, αν είναι δυνατόν, να χρησιμοποιήσει ακόμη και τα 130 δισ. ευρώ της πρόσφατης συμφωνίας για να το επιτύχει.

«Κόντρα» 
 
Τον «δάσκαλό» του, και συγκεκριμένα στο πρόσωπο του βουλευτή του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώην υπουργού Ντένις ΜακΣέιν, και υποστηρικτή της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, βρήκε ο Νουριέλ Ρουμπινί.


Ο Βρετανός βουλευτής έχοντας μπροστά του τον Νουριέλ Ρουμπινί, θεώρησε σκόπιμο να κάνει ευθεία επίθεση εναντίον όλων των οικονομολόγων λέγοντας ότι είναι «οι μόνοι που ξέρουν 365 τρόπους να κάνουν έρωτα αλλά δεν έχουν γυναίκα». Η φράση του βουλευτή προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο και ταυτόχρονα έφερε στο προσκήνιο τον ρόλο της πολιτικής στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την οικονομία.

assets LARGE t 420 54034435 type12128 Οταν ο «προφήτης» Ρουμπινί συνάντησε τον Λαπαβίτσα
Την ίδια στιγμή όμως αναγνώρισε στο πρόσωπο του Νουριέλ Ρουμπινί το πόσο δίκιο είχε στο θέμα της κρίσης των subrimes (τοξικά ομόλογα) και πόσο κακό έκανε στην αμερικανική οικονομία ο ισχυρός άνδρας της FED Αλαν Γκρίνσπαν.

Ο κ. Νουριέλ Ρουμπινί ανέβηκε πρώτος στο βήμα και ανέπτυξε τα δικά του δεδομένα για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα. Ανέφερε ότι πρέπει να κάνει στάση πληρωμών και να βγει από το ευρώ άμεσα. Πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή θα της δώσει τη δυνατότητα να αναμορφώσει γρήγορα την οικονομία της έχοντας το δικό της νόμισμα το οποίο θα της προσδώσει ανταγωνιστικότητα και θα είναι σε θέση να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις. 

Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αργεντινής λέγοντας ότι με την απόφασή της να χρεοκοπήσει, την επόμενη ακριβώς ημέρα η οικονομία είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διότι χρησιμοποίησε αμιγώς τα δικά της εργαλεία νομισματικής πολιτικής. Κατηγόρησε την πολιτική της τρόικας που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και τους πολίτες της στην ανέχεια.

assets LARGE t 420 54034436 type12128 Οταν ο «προφήτης» Ρουμπινί συνάντησε τον Λαπαβίτσα
Η ομιλία του δεν «άγγιξε» το ακροατήριο το οποίο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ σε ποσοστό 73,4% και μόλις το 18,16% υποστήριξε την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την επαναφορά της δραχμής, όπως ανακοίνωσε η δημοσιογράφος και συντονίστρια της συζήτησης του BBC World κα Ζεϊνάμπ Βαντάουι.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική εξόδου της χώρας από το ευρώ κι αν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται προέρχονται από μία μη νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση και ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένας «αργός θάνατος». Επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ριζική πολιτική αναδόμηση από πάνω προς τα κάτω.

Η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤκαι πρόεδρος της EF Consulting χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «μετασοβιετική» μη ανταγωνιστική και αναμένει να επιδεινωθεί αν δεν εφαρμοστούν οι όροι της τελευταίας συμφωνίας, έτσι ώστε παρά τα οδυνηρά μέτρα, «να πέσουμε στα μαλακά και όχι να οδηγηθούμε σε ένα πλήρες αδιέξοδο εκτός ευρώ.

Ντένις ΜακΣέιν
Οι μύθοι για την υποτίμηση

 
Ο Βρετανός βουλευτής τόνισε ότι θα ήταν μέγα ιστορικό λάθος για την Ευρώπη να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ανέφερε ότι η επιστροφή στη δραχμή και η αυτόματη υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη χώρα και επισημαίνοντας ότι «ενώ η στερλίνα έχει υποτιμηθεί έως 25% σε σχέση με τα άλλα νομίσματα η Βρετανία δεν κατέφερε να αυξήσει τις εξαγωγές, ενώ οι αφίξεις τουριστών παραμένουν καθηλωμένες».

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ntheo@pegasus.gr 


ΠΗΓΗ: troktiko.eu (26/2/2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου