Financial Times: «Χρεοκοπία ή δημοκρατία το δίλημμα για την Ελλάδα»

Η χώρα εξωθείται σε οικειοθελή έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζει αρθρογράφος

Διάλεξε την ημέρα για να επανέλθει με ένα ακόμη αμφιλεγόμενο άρθρο του για την Ελλάδα ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Απευθυνόμενος στα «προαιώνια» δημοκρατικά αισθήματα των Ελλήνων, ο γερμανικής καταγωγής αναλυτής προτάσσει το δίλημμα «ευρώ ή... δημοκρατία»!

Θεωρεί ο Μίνχαου ότι οι εξαρτήσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι τόσο δεσμευτικές, που εν τέλει η χώρα καταλήγει να εκχωρεί την ανεξαρτησία της στην ευρωζώνη, η οποία δημιουργεί έτσι «την πρώτη αποικία της». Ετσι, στο σημείο που έχει φθάσει η Ελλάδα, είτε θα πετύχει την οικονομική μεταρρύθμιση που της ζητούν οι εταίροι της είτε θα διατηρήσει την υπόστασή της ως δημοκρατικού και ανεξάρτητου κράτους.

Ο Μίνχαου επιχειρεί να «βγει από αριστερά» στην ευρωζώνη και στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για βίαιες προκλήσεις των εταίρων έναντι της Ελλάδας, όπως είναι η πρόταση για διορισμό τοποτηρητή ή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο αναλυτής θεωρεί ως πλέον «ακραία» πρόταση αυτή για την αναβολή της δημοκρατικής έκφρασης των Ελλήνων μέσω των εκλογών και για τη διατήρηση του Λουκά Παπαδήμου στην εξουσία.

«Τέτοιες προτάσεις στη Γερμανία δεν θα γίνονταν ουδέποτε δεκτές διότι είναι αντιδημοκρατικές και ανήθικες», σημειώνει ο Μίνχαου και επιτίθεται κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίζεται ως ο πλέον απαιτητικός και άκαμπτος έναντι των Ελλήνων.

Ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου στη συνέχεια μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στις ατραπούς της συνωμοσιολογίας, υποστηρίζοντας ότι ο Σόιμπλε προκαλεί εσκεμμένα την Ελλάδα για να προκαλέσει κάποια ακραία αντίδραση στην Αθήνα. Ο αναλυτής των FT προειδοποιεί για τον κίνδυνο εγκληματικής ενέργειας εις βάρος Γερμανών στην Ελλάδα, ενώ έχει την οξυδέρκεια να προειδοποιήσει και για ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια εις βάρος Ελλήνων στη Γερμανία λόγω «όξυνσης των πνευμάτων».

Στόχος σκοτεινών κέντρων στο Βερολίνο και σε κάποιες ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι να εξαναγκαστούν οι Ελληνες να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Μίνχαου, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες αρθρογραφεί υπέρ της προοπτικής αυτής.

Ιδού ορισμένοι τίτλοι άρθρων που δημοσίευσε στους Financial Times για την ελληνική κρίση: «Η διάσωση της Ελλάδας απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο», είχε διαβλέψει ο αναλυτής από τις 18 Απριλίου 2010 κιόλας. Δύο μήνες αργότερα εμφανίστηκε λίγο απογοητευμένος: «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά όχι εφέτος», έγραφε στις 26 Ιουνίου 2010.

«Ισως έχουν δίκιο οι Ελληνες βουλευτές να ψηφίσουν όχι», τιτλοφορείτο άρθρο του της 26ης Ιουνίου 2011, ενώ στις 5 Ιουλίου 2011 εξηγούσε γιατί «Η συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι τοξική». Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 πάλι από τις σελίδες των FT εξηγούσε «Γιατί η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να κηρύξουν πτώχευση». Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 είχε τη φαεινή έμπνευση να εμπλέξει και τη Δημοκρατία στην εμμονική ανάλυσή του: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει αν θέλει τη δημοκρατία»!



ΠΗΓΗ: tovima.gr 20/2/2012


1 σχόλιο:

  1. Το Γερμανικό κόμμα των Πρασίνων για την κρίση στην Ευρωζώνη: Όταν οι πολιτικοί σηκώνονται από το τραπέζι του καφενείου
    του Βόλφγκανγκ Μύνχάου © Der Spiegel

    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/08/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή