ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΟΚ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Στο 26% η ανεργία το 2012!


Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ ρίχνουν στον Καιάδα τον ένα στους τέσσερις Ελληνες

Στο 26% θα φτάσει η πραγματική ανεργία έως το 2012, ποσοστό που αντιπροσωπεύει έναν αριθμό 1.250.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ρομπόλη, καθηγητή στο Πάντειο πανεπιστήμιο και επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.
Μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος και περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ..........
 εξαιτίας της ανεργίας, είπε ο κ. Ρομπόλης κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι», και πρόσθεσε ότι το το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων θα φθάσει στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, οπότε και θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του συστήματος.
Η συνεχής μείωση των συντάξεων, είπε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, θα εγκαθιδρύσει «αρνητική αναλογιστικότητα», δηλαδή οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Για το θέμα των αμοιβών τόνισε, ότι «το 50% της αγοραστικής δύναμης που κέρδισαν με τις διαπραγματεύσεις τα συνδικάτα, χάθηκε σε δυο χρόνια» και εκτίμησε ότι κατά το 2012 θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2% έως 2,5%. Ο κ. Ρομπόλης συνέκρινε την έκταση της ανεργίας με εκείνη της δεκαετίας του 1950 και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία ανεργίας του 1961, όπου η ανεργία ήταν 26,4%, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε 720.000 ανέργους, σε ένα εργατικό δυναμικό 3.640.000.
Εν συνεχεία αμφισβήτησε το κατά πόσον οι επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτο στην ανεργία εφόσον, σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ, από το 2012 ως το 2020 οι επενδύσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν συνολικά 90.000 έως 95.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.
Σε θνήσκουσα κατάσταση η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας είναι σε θνήσκουσα κατάσταση, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση κατά 38,2% κατά τα δύο τελευταία χρόνια, των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια, δηλαδή εγκαταστάσεις και μηχανήματα.Η λύση -κατά τον κ. Ρομπόλη- είναι νέο αναπτυξιακό σχέδιο εξειδικευμένο κατά περιοχή ώστε οι επενδύσεις να μην γίνονται αποσπασματικά και να μην σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι.
«Δε χρειάζεται να γελάμε ή να κλαίμε, χρειάζεται να καταλαβαίνουμε». Με αυτή τη φράση του Σπινόζα, ξεκίνησε το χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και πρόσθεσε ότι η επιστημονική έρευνα και η πολιτική διάσταση που μπορεί να δίνει ο καθένας σε αυτά τα οποία συμβαίνουν, μας οδηγούν να αντιληφθούμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και ως χώρα και ως Ευρώπη.  «Τότε θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να αναζητήσουμε σοβαρές και ουσιαστικές λύσεις», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
«Το σοβαρότερο πρόβλημα από το χρέος, είναι η ύφεση»
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα από το χρέος, είναι η ύφεση, και πρόσθεσε ότι εάν η ύφεση του 2009 - 2011 υπερβεί το 5,5% τότε η σωρευτική ύφεση θα ξεπεράσει το 12%, γιατί -όπως είπε- η ύφεση σωρεύεται πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά.
«Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μόνο δικά της, αλλά αποτελούν σε μεγάλο βαθμό απότοκο των συνεπειών σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο δοκιμάζεται από πολλές προκλήσεις», τόνισε.
«Μεγάλη πλάνη η άποψη για το μισθολογικό κόστος»
Υποστήριξε ότι η άποψη που επικρατεί ότι το μισθολογικό κόστος είναι ο κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας αποτελεί «μεγάλη πλάνη» και αναφερόμενος στην αύξηση της φορολογίας τόνισε, ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων εσόδων και αντίθετα επιβαρύνει την ύφεση.  «Χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα χρέη δεν θα επιτύχουν να λύσουν το πρόβλημα του χρέους, εάν δεν λύσουν προηγουμένως το πρόβλημα της ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.
ΠΗΓΗ newscode.gr 27/9/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου