«Ήμασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά»


Εχουν και οι δήμιοι του λαού ψυχολογικά προβλήματα. Το «δραματικό» παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου από το «Βήμα της Κυριακής»

«Ημασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά» εξομολογείται μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου την ημέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του μνημονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν όλοι χλωμοί» λέει. «Αισθανόμασταν μεγάλη ντροπή, αφού δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαμε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεμαχίσαμε μισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουμε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουμε κάνει τα ίδια πράγματα πολλές φορές χωρίς να αισθανόμαστε ίχνος ντροπής». ....


Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το μνημόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όμως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρμογή όλων των προηγούμενων λύσεων.

«Το μνημόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εμάς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη (μόνον κατ’ όνομα...) διαπραγμάτευση. «Πρόκειται για διαπραγμάτευση άρπα κόλλα» λέει. «∆εν είχαμε ιδέα τι γράφαμε και σε ανάλογη και μεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταμείου». 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες, δεν είχε γίνει η παραμικρή προετοιμασία και απλώς την τελευταία στιγμή απομονώνονταν τμήματα από παλαιότερα μνημόνια του ∆ΝΤ με την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρμόζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό μνημόνιο. «Είναι μια κακή συρραφή, ένα “μνημόνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος ομολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τμήμα της συμφωνίας που αφορούσε τις δεσμεύσεις του υπουργείου του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια!

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (16/10/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου