Ο πάντα επίκαιρος χαιρετισμός στην «εξεγερμένη Ελλάδα» του Κομαντάτε Μάρκος για το Δεκέμβρη του 2008

Ο «κουκουλοφόρος» ηγέτης του κινήματος των Ζαπατίστας στο Μεξικό μιλάει στα ελληνικά για να απευθύνει μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης



O Subcomandante Marcos του EZLN-Zapatistas στέλνει ΜΗΝΥΜΑ συμπαράστασης στην εξεγερμένη Ελλάδα:


Στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ της Αξιοπρεπούς Οργής, που λαμβάνει χώρα στο Μεξικό, ο εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος ξεκινάει την παρέμβασή του, με τίτλο: 

«Πρώτος άνεμος. Μια οργισμένη αξιοπρεπής νεολαία», με ένα χαιρετισμό στα ελληνικά»:
 

-Συντρόφισσα, σύντροφε.
Εξεγερμένη Ελλάδα.
Εμείς, οι πιο μικροί, από αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε χαιρετάμε.
Δέξου το σεβασμό μας και το θαυμασμό μας γι' αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις.
Από μακριά μαθαίνουμε από σένα.
Ευχαριστούμε.
Υποδιοικητής Marcos
1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Αξιοπρεπούς Οργής
Μεξικό, 2/1/09

Subcomandante Marcos of EZLN, MESSAGE to revolted Greece:
Comrade woman, comrade man.
Revolted Greece.
We, the smallest, from this corner of world, salute you.
Accept our respect and our admiration
for what you think and do.
From far away, we learn from you. We thank you.
Subcomandante Marcos
1st World Festival of Dignified Rage.
MEXICO, 2/1/09

Subcomandante Marcos of EZLN, MENSAJE a Grecia rebelde:
Compañera, compañero. Grecia rebelde.
Nosotros, los mas pequeños, de esta rincon del mundo, te saludamos.
Recibe nuestro respecto y nuestra admiración por lo que piensas y haces.
Desde lejos aprendemos de ti.
Gracias.
Subcomandante Marcos
1er Festival Mundial de la Digna Rabia.
Mexico, 2/1/09
 

Πλήρες κείμενο στα ελληνικά, από τους συντρόφους που ήταν εκεί:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=961466
 

Οι Ζαπατίστας, 25 χρόνια από τη γέννηση του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση, 15 χρόνια από την κήρυξη του πολέμου στην κυβέρνηση του Μεξικού, 5 χρόνια από την ίδρυση των Επιτροπών Καλής Διακυβέρνησης και 3 χρόνια από την Άλλη Καμπάνια και την Έκτη Διεθνή, κάλεσαν στο 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Αξιοπρεπούς Οργής.

Από τις 26 Δεκέμβρη 2008 ως τις 5 Γενάρη 2009, στην Πόλη του Μεξικού, στο Καρακόλ του Οβεντίκ και στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, στην Τσιάπας, χιλιάδες άντρες και γυναίκες από το Μεξικό και ολόκληρο τον κόσμο συναντιούνται για να παρουσιάσουν τους αγώνες τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την άλλη ύπαιθρο, την άλλη πόλη, την άλλη επικοινωνία, την άλλη τέχνη, την άλλη κουλτούρα, την άλλη πολιτική, το άλλο κοινωνικό κίνημα, την άλλη ιστορία, την άλλη σεξουαλικότητα.
 

Στην Πόλη του Μεξικού βρέθηκαν 1.155 άτομα που παρουσίασαν τους αγώνες τους, 228 συλλογικότητες και οργανώσεις από 27 πολιτείες του Μεξικού, 270 άτομα, 57 συλλογικότητες και οργανώσεις από 25 χώρες του κόσμου, ενώ συμμετείχαν επίσης 90 πολιτιστικές ομάδες (μουσική, θέατρο, χορός, παραμύθι, μαριονέτες, ποίηση, κ.λπ.) από 10 πολιτείες του Μεξικού και διάφορες χώρες του κόσμου και παρουσιάστηκαν 3 εκθέσεις φωτογραφίας, μία ζωγραφικής και 25 βίντεο αγώνων από το Μεξικό και ολόκληρο τον κόσμο.
 

Στις 2 Γενάρη 2008, στη διάρκεια του φεστιβάλ στο Σαν Κριστόμπαλ ο υποδιοικητής Μάρκος απηύθυνε ένα χαιρετισμό στις εξεγερμένες και τους εξεγερμένους στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: YouTube

Ποιός είναι



Ο Κομαντάντε Μάρκος (ημερομηνία γέννησης άγνωστη), είναι ο εκπρόσωπος και ηγετικό στέλεχος του Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση-EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, εχέρσιτο ζαπατίστα δε λιμπερασιόν νασιονάλ), κίνημα για αυτοδιάθεση των ιθαγενών του Μεξικού. Τον Ιανουάριο του 1994, οδήγησε ένα στρατό αγροτών ιθαγενών Μάγια στο ανατολικό μέρος της επαρχίας Τσιάπας του Μεξικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της μεξικανικής κυβέρνησης προς τους ιθαγενείς. Ο Κομαντάντε Μάρκος είναι συγγραφέας, ποιητής, άνθρωπος με ιδιαίτερο χιούμορ και ανοιχτά εκπεφρασμένος αντίπαλος του καπιταλισμού. Συνηγορεί υπέρ της αναγκαιότητας το μεξικανικό Σύνταγμα να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ιθαγενών κατοίκων. Ο διεθνώς γνωστός αντάρτης περιγράφεται και θεωρείται στη Λατινική Αμερική ως νέος και μεταμοντέρνος Τσε Γκεβάρα.
Το όνομα Μάρκος το υιοθέτησε προς τιμήν ενός αγαπημένου του φίλου που σκοτώθηκε σε στρατιωτικό μπλόκο. Ο Μάρκος είναι επίσης γνωστός ως Ντελεγκάδο Σέρο (ισπανικά: Delegado Cero, εκπρόσωπος μηδέν δηλ.) σε θέματα που αφορούν την Άλλη Εκστρατεία (ισπανικά: La otra campaña, λα ότρα καμπάνια, εναλλακτική εκστρατεία πίεσης μετά την αποτυχία της πρώτης εξέγερσης). Εμφανίζεται δημοσίως φορώντας πάντα μία μπαλακλάβα (μάσκα του σκι), με την πραγματική του ταυτότητα, ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια δράσης, να αποτελεί ένα μυστήριο.
Σε συνέντευξή του στον συγγραφέα Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν απαντά για την κουκούλα που φορά, λέγοντας: Κανένας δεν μας έβλεπε όσο είμαστε ακάλυπτοι, τώρα όλοι ασχολούνται.


ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου