ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: Ετοιμάζουν τον Ελληνικό Στρατό για τον «εχθρό λαό»

 
ΒΙΝΤΕΟ: Στρατιωτική άσκηση «ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ», καταστολής διαδηλωτών και εκπαίδευσης «διαδηλωτών» στην δημιουργία επεισοδίων. Πραγματοποιήθηκε στις 4/2/2011 στο στρατόπεδο "Κορομηλά" στην Αργυρούπολη Κιλκίς από την 71η Aερομεταφερόμενη Tαξιαρχία. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στρατιωτική άσκηση 
για εσωτερική καταστολή
ΠΗΓΗ: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 3/2/2011
Ασκηση προετοιμασίας των ευρωνατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων για ρόλους καθαρά εσωτερικής καταστολής, αλλά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην περιοχή Κορομηλά του Κιλκίς, υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Νέα Σάντα.
Μονάδες της συγκεκριμένης μεραρχίας συμμετέχουν είτε στις δυνάμεις που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Battle Group), είτε στη NRF (δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ), είτε στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIE).
Πρόκειται για άσκηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Battle Group - BG) και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα επιτελεία των μονάδων αυτών του ευρωστρατού. Σημειώνεται πως στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (OHQ), καθώς και ένας Σχηματισμός Μάχης, ο HELBROC BG (από τα αρχικά των χωρών Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος).
Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι απλά επί χάρτου, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες παίρνουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις, στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι χωρίζονται σε «διαδηλωτές» και σε δυνάμεις αντιμετώπισής τους. Πάντως, από το ΓΕΕΘΑ, γίνεται λόγος μόνο για σεμινάριο επιτελών των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, με αντικείμενο την «άσκηση ασφαλούς εκκένωσης αμάχων» και προβάλλεται σαν παράδειγμα η ελληνική συμμετοχή στην απομάκρυνση των αμάχων από το Λίβανο, στη διάρκεια τη εισβολής του Ισραήλ τον Ιούλη του 2006.


Στρατιωτικό «σεμινάριο» 
για εσωτερικές επεμβάσεις

ΠΗΓΗ: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 5/2/2011

Mε την άσκηση - επίδειξη αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολής πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, ολοκληρώθηκε χτες το «σεμινάριο» προετοιμασίας για ρόλους εσωτερικής καταστολής των επιτελών των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ευρωστρατός). Η συγκεκριμένη άσκηση, που έγινε σε στρατόπεδο στην Κορομηλιά Κιλκίς, ήταν το επιστέγασμα του «σεμιναρίου» που είχε ως αντικείμενο την «ασφαλή εκκένωση αμάχων».
Η άσκηση και το «σεμινάριο» έγιναν υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έρχεται σε εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, αλλά και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας που το ακολουθεί, όπου προβλέπουν εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, Ελληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχο σεμινάριο που έγινε στο Ισραήλ, προφανώς για να αντλήσει πείρα από την καταστολή του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στην οποία επιδίδεται ο ισραηλινός στρατός.
Το σενάριο της άσκησης
Η χτεσινή άσκηση, που επίσημα ονομάζεται «επίδειξη προσομοίωσης», εκτυλίχθηκε με βάση σενάριο που προέβλεπε παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων για το διαχωρισμό ομάδων πολιτών που βρίσκονταν σε σύγκρουση μεταξύ τους, με στόχο, υποτίθεται, τη διάθεση «ανθρωπιστικής βοήθειας». Σύμφωνα με το σενάριο, στη διάρκεια αυτής της παρέμβασης, οι στρατιωτικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από διαδηλωτές και τους αποκρούουν με εξοπλισμό δυνάμεων καταστολής (ασπίδες, κλομπ, χημικά αέρια).
Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης άσκησης, ομάδες στρατιωτών και επαγγελματιών οπλιτών με πολιτική περιβολή προσποιούνταν τις αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες πολιτών. Μάλιστα, το όλο σκηνικό παρέπεμπε καθαρά σε πολιτικές ταραχές εντός πόλεων, με συγκρούσεις ανάμεσα σε κτίρια, ενώ υπήρχε κι ένα «παγιδευμένο» αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη.
Οσον αφορά στον επίσημο ισχυρισμό, που προβάλλεται κάθε φορά που γίνονται τέτοιες ασκήσεις από τις στρατιωτικές αρχές και την κυβέρνηση, ότι τάχα αυτές αποβλέπουν στην εκπαίδευση των «ειρηνευτικών αποστολών του εξωτερικού», είναι μόνο για τη συγκάλυψη των ήδη δρομολογημένων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται σε δόγματα και διακηρύξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του.
Υπενθυμίζεται πως η διεξαγωγή ασκήσεων καταστολής διαδηλώσεων έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα και μέσα από το περιοδικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Στρατός και Ενημέρωση», όπου στο τεύχος 16, υπό τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής», αναφερόταν σε άσκηση τέτοιου τύπου που είχε γίνει στις 31 Μάρτη 2010 στο Κοσσυφοπέδιο. «Πραγματοποιήθηκε - όπως αναφερόταν - άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών)».
Ασκήσεις με προϊστορία
Η συγκεκριμένη άσκηση προστίθεται σε μία σειρά ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, με σκοπό την προετοιμασία των «ειρηνευτικών αποστολών» για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
-- Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου».
-- Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ). Επίσης, «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».
-- Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με διοργανωτές το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς). Εγινε εκπαίδευση σε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».





    ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
Νέα άσκηση συνεκπαίδευσης 
στην καταστολή πλήθους

ΠΗΓΗ: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 7/6/2011

Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η ολοένα και πιο συχνή άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στην αντιμετώπιση «ταραχών» σε αστικές περιοχές, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό και σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών από την τελευταία ανάλογη άσκηση στο Κιλκίς, θα γίνει - σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού - συνεκπαίδευση ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για τη «διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές», από σήμερα 7/6 έως την Πέμπτη 9 του Ιούνη, στο Δροσάτο Κιλκίς.
Ο συγκεκριμένος τύπος ασκήσεων αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολής πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, εντάσσεται στο πλαίσιο σεμιναρίου προετοιμασίας για ρόλους εσωτερικής καταστολής των επιτελών των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ευρωστρατός). Επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Για να προλάβει αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η αντίστοιχη άσκηση το Φλεβάρη στο Κιλκίς, και προκειμένου να θολώσει τα νερά ως προς το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της νέας άσκησης, το ΓΕΣ σπεύδει προκαταβολικά να διευκρινίσει ότι «σκοπός της εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση των τμημάτων με απαιτήσεις που συνδέονται με στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα με τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις υποστήριξης ειρήνης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η KFOR και η ISAF (σ.σ. Νατοϊκές δυνάμεις σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν)».
Στην ίδια ανακοίνωση, το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι «η παραπάνω εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αστυνομικού χαρακτήρα δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αυτές βρίσκονται εκτός της συνταγματικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, με διαρροές από το υπουργείο Αμυνας, καλύπτει την καθ' όλα επικίνδυνη εντατική εκπαίδευση τμημάτων του ελληνικού στρατού στην αντιμετώπιση και καταστολή πλήθους, πίσω από τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας, έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί την ύπαρξη αξιόμαχων τμημάτων για την επιβολή της τάξης στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο Κόσσοβο ή το Αφγανιστάν.
Το γεγονός ωστόσο ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ εντάσσει στις «απειλές» προς τη συμμαχία καταστάσεις που μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, δημιουργεί ολοένα και περισσότερα ερωτήματα για το ρόλο που επιφυλάσσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που έχουν εντάξει οργανικά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Ασκήσεις με παρελθόν
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα όσα είχε δηλώσει ο Γ. Πεταλωτής για να δικαιολογήσει την άσκηση καταστολής πλήθους που έγινε στο Κιλκίς τον περασμένο Φλεβάρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει τότε, ότι η εκπαίδευση μονάδων του Στρατού για την αντιμετώπιση πλήθους, είναι «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Με άλλα λόγια, αν υπάρξει, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι έτοιμες να επέμβουν, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Πεταλωτής...
Η άσκηση, που ξεκινά σήμερα, προστίθεται σε μία σειρά άλλων ανάλογων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β' Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ».
Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».
Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».   


Συνεκπαίδευση Στρατού - Αστυνομίας 
ενάντια στον εχθρό λαό

ΠΗΓΗ: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 1/4/2011

Τα δημοσιεύματα, με τα οποία ο «Ρ» αποκάλυψε την άσκηση
Κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δυο σωμάτων και «εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων» (!) προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του εχθρού λαού.
Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Αμυνας, Π. Μπεγλίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν «συνέργειες» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου -όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- να «μειωθούν οι προϋπολογισμοί» τους. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «περιστολή δαπανών», κάνει ένα ακόμα θαρραλέο βήμα για τη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών, στους οποίους, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, ενσωματώνει πιο ενεργά πλέον και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Με τη συνεκπαίδευση Στρατού - Αστυνομίας και ό,τι αυτή θα περιλαμβάνει, η κυβέρνηση ούτε λίγο, ούτε πολύ, δρομολογεί την εξάλειψη ακόμα και των τυπικών διαχωριστικών γραμμών που θέτει το αστικό κράτος ανάμεσα στη λεγόμενη «δημόσια τάξη» και την «εθνική άμυνα». Οπως όλα δείχνουν, στο εξής, με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, η Αστυνομία θα λαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση και ο Στρατός αντίστοιχα θα εντάσσει στη δράση του και αστυνομικές επιχειρήσεις, σε βάρος του λαού.
Προφητικός ο «Καλλίμαχος»
Πρόσφατη είναι η αποκάλυψη που είχε κάνει ο «Ρ» για διεξαγωγή άσκησης καταστολής πλήθους, με την επονομασία «Καλλίμαχος», που έγινε στις 4/2/2011 στο Κιλκίς από ελληνικό στρατιωτικό σώμα. Το σενάριο της άσκησης παρέπεμπε ευθέως σε καταστολή φιλειρηνικής - αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης και περιελάμβανε μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους στρατιώτες, που εκπαιδεύονται επί της ουσίας για το χτύπημα λαϊκών κινητοποιήσεων.
Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης άσκησης από τον «Ριζοσπάστη», είχε οδηγήσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, να ομολογήσει ότι «παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, το 2007 και το 2008».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είχε πει ότι οι ασκήσεις καταστολής πλήθους αποτελούν «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας προκλητικά ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Πράγμα που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η επέμβαση του στρατού για την καταστολή πλήθους.
Χτες, κυβερνητικά στελέχη, με στόχο να συσκοτίσουν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, επιχειρούσαν να μπατάρουν τη συζήτηση στην οικονομική πλευρά του ζητήματος. «Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει στόχο την περιστολή των δαπανών», υποστήριζε κυβερνητικός παράγοντας και πρόβαλλε σαν άλλοθι γι' αυτό, το γεγονός ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών.
Διαχρονικός προσανατολισμός
Την ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από το Στρατό, είχε φροντίσει να συμπληρώσει η ΝΔ, με ασκήσεις ανάλογες αυτές του «Καλλίμαχου» στο Κιλκίς. Αντίστροφα, η ΝΔ συμπλήρωσε το νομικό πλαίσιο για τη βήμα το βήμα στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος 6501/7/7, ο οποίος προβλέπει: «Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δύνανται κατ' έτος να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οι τριτοετείς δόκιμοι υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και ποσοστό πέντε έως δέκα τοις εκατό (5-10%) του αριθμού των εκπαιδευομένων δοκίμων αστυφυλάκων της Σχολής Αστυφυλάκων». Η εκπαίδευση, μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο, θα βασιζόταν σε πρόγραμμα καταρτισμένο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα να επισημοποιήσει τη συνεκπαίδευση και τη χρήση «κοινών μέσων», προκαλώντας τεράστια ερωτήματα, όπως: Τι είδους «κοινή εκπαίδευση» μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας; Απέναντι σε ποιον κοινό εχθρό; Ποια «κοινά μέσα» μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις;
Μια πρώτη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους και αποστολές εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, που εξελίσσεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο προσανατολισμός αυτός αποτυπώνεται τόσο στα δόγματα όσο και στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, προετοιμάζονται μεθοδικά να στοχοποιήσουν τον «εχθρό λαό» στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», σύμφωνα με τους τρομονόμους που έχει ενσωματώσει ο δικομματισμός στο εθνικό δίκαιο, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη κλπ.).
 

ΝΑΤΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ασκήσεις για την αντιμετώπιση 

του εχθρού - λαού
 

Η άσκηση καταστολής πλήθους που έγινε πρόσφατα στο Κιλκίς είναι σε εφαρμογή του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ και έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ο στρατός, με τη χρήση όπλων, διαλύει τους διαδηλωτές και ακολουθούν μπουλντόζες και τεθωρακισμένα που κάνουν πλήρη εκκαθάριση της περιοχής


Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις 19 Νοέμβρη 2010, από τη Λισαβόνα, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το νέο στρατηγικό δόγμα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, περί αντιμετώπισης από τους ΝΑΤΟικούς στρατούς των κινημάτων ανά τον κόσμο, δίνουν και τον προσανατολισμό στην προετοιμασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου, με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δήλωσε ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα, όπως τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».
Ενα πρώτο δείγμα αυτής της προετοιμασίας είναι η άσκηση - επίδειξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, με την ονομασία «Καλλίμαχος», που έγινε στις 3 και 4 Φλεβάρη 2011 στην Αργυρούπολη Κιλκίς, στο πλαίσιο του «σεμιναρίου» των «Σχηματισμών Μάχης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την άσκηση αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» και παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη αυτού του είδους που γίνεται, ωστόσο ήταν εντυπωσιακά αποκαλυπτική, με τη βοήθεια και του σχετικού βίντεο που κυκλοφόρησε στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε και την ανάδειξη του θέματος από το ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να θολώσει τα νερά. Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ισχυρίστηκε ότι ζήτησε τη διακοπή της άσκησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο ίδιος, με ανακοίνωσή του, έδινε πλήρη κάλυψη στην άσκηση και ζητούσε από τα στρατιωτικά επιτελεία καλύτερη «επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση».
Πιο αποκαλυπτικός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παρέπεμψε εξαρχής στη «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Πράγμα, που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η χρήση του στρατού σε αποστολές καταστολής πλήθους.
Ετοιμάζονται...
Η συγκεκριμένη άσκηση - επίδειξη αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολής πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, έγινε στο πλαίσιο σεμιναρίου προετοιμασίας για ρόλους εσωτερικής καταστολής των επιτελών των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ευρωστρατός).
Επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποκαλύπτει ότι στο στόχαστρο μπαίνει ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί εντός και εκτός ορίων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι Ενοπλες Δυνάμεις ασκούνται και διαπαιδαγωγούνται για μια τέτοια προοπτική.
Γίνεται περισσότερο από άλλοτε σαφές ότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και η στοχοποίηση των ανά τον κόσμο λαϊκών κινημάτων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία εργάζονται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, στη βάση των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Επί της ουσίας, η άσκηση είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το σκηνικό και το σενάριο της πρόσφατης άσκησης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Περιγράφει μια πραγματικά πολεμική επιχείρηση εσωτερικής καταστολής πλήθους σε κατοικημένη περιοχή, όπου πάνοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα καλούνται να επιβάλουν την «τάξη». Η ίδια η εικόνα αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει τις πραγματικές στοχεύσεις.
Το γεγονός ότι οι προσποιούμενοι τους «διαδηλωτές» (ήταν κομπάρσοι στρατιώτες) κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Go home we want peace» (Εξω από εδώ, θέλουμε ειρήνη) και φώναζαν ρυθμικά «freedom» (ελευθερία), δείχνει καθαρά και με προκλητικό τρόπο ότι πρόκειται για άσκηση - προετοιμασία καταστολής μιας λαϊκής διαδήλωσης με φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα.
Υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά δόγματα
Οσον αφορά στον επίσημο ισχυρισμό, που προβάλλεται κάθε φορά που γίνονται τέτοιες ασκήσεις από τις στρατιωτικές αρχές και την κυβέρνηση, ότι τάχα αυτές αποβλέπουν στην εκπαίδευση των «ειρηνευτικών αποστολών του εξωτερικού», είναι μόνο για τη συγκάλυψη των ήδη δρομολογημένων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται σε δόγματα και διακηρύξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του.
Η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων καταστολής διαδηλώσεων έχει προϊστορία. Μάλιστα, έχει υπάρξει και επίσημη δημοσιοποίηση μέσα από το περιοδικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Στρατός και Ενημέρωση», όπου στο τεύχος 16, υπό τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής», αναφερόταν σε άσκηση τέτοιου τύπου που είχε γίνει στις 31 Μάρτη 2010 στο Κοσσυφοπέδιο και την οποία αποκάλυψε ξανά ο «Ρ». «Πραγματοποιήθηκε - όπως αναφερόταν - άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC (σ.σ. Crowd Riot Control - Ελεγχος πλήθους ταραξιών)».
Η συγκεκριμένη άσκηση προστίθεται σε μία σειρά άλλων ανάλογων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
-- Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ ».
-- Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».
-- Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Θέλουν το Στρατό μηχανή καταστολής
Ομως, η προετοιμασία για τέτοιους ρόλους και αποστολές δε μένει μόνο σε ασκήσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις προηγούμενες μέρες, με διαταγή του ζητάει από τα στελέχη του και δηλώσεις υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή, με διαταγή που κοινοποιήθηκε προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες.
Επικαλούμενο απροθυμία ορισμένων στελεχών να πάρουν μέρος στις ιμπεριαλιστικές «ειρηνευτικές αποστολές», η οποία, όπως υποστηρίζει το ΓΕΣ, εκδηλώνεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ζητάει από τους διοικητές όλων των μονάδων, να ενημερώσουν σχετικά όλα τα στελέχη τους, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να βεβαιώσουν «με την υπογραφή τους ότι αυτή (σ.σ. η διαταγή) έγινε κατανοητή».
Το ΓΕΣ προάγοντας τη μισθοφορική αντίληψη, με τη συγκεκριμένη διαταγή, επιχειρεί να στιγματίσει αλλά και να απειλήσει με επιπτώσεις οποιοδήποτε στέλεχος επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες αποστολές.
Τόσο οι ασκήσεις αυτού του είδους, όσο και η προετοιμασία των στελεχών του Στρατού, για να συμμετέχουν καθολικά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, δεν αποτελούν σύμπτωση. Είναι σε εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συνδέονται με ένα περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό των χωρών, κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με τα ζητήματα της Ενέργειας στο επίκεντρο.
Εκδηλώνονται σε μια περίοδο που λαοί μεσογειακών χωρών εξεγείρονται, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ταυτόχρονα, είναι και προάγγελος έντασης της ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου σήμερα υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ετήσιο κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Γίνεται, λοιπόν, ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη έντασης της πάλης για επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δόγματα και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η πάλη αυτή είναι μέρος της πάλης του ελληνικού λαού για απόκρουση της καπιταλιστικής λαίλαπας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.


http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=13/2/2011&id=13083&pageNo=15&direction=1


1 σχόλιο: