ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ και ΣΤ. ΣΚΑΠΕΡΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ''ΦΑΚΕΛΟΙ'' του ΑΛ. ΠΑΠΑΧΕΛΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ ''ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 'Η ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ; ''
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, συνέδριο του βρετανικού περιοδικού Economist με τίτλο "Debating on Europe and its currency: What's best for Greece after all?" (Διάλογος για την Ευρώπη και το νόμισμά της: Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα τελικά";).
Στο συνέδριο του νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης περιοδικού πήραν το λόγο οι John Peet (αρχισυντάκτης του Economist για την Ευρώπη), Daniel Kaufman, Thomas Mayer, Gary Reid, Henri Sterdyniak, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Νόρα Κατσέλη, Στέφανος Μάνος, Ντόρα Μπακογιάννη, Νότης Μηταράκης αλλά και οι Κώστας Λαπαβίτσας και Γιώργος Σκαπέρδας.
Η ISKRA, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναδημοσιεύσει τις περιλήψεις των παρεμβάσεων των Κώστα Λαπαβίτσα και Γιώργου Σκαπέρδα, οι οποίες ήταν και οι μόνες που ξέφυγαν από την νεοφιλελεύθερη "ευρωλαγνική πλειοψηφία" του συνεδρίου τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα την θέση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε πως σε συνέδρια που διοργανώνουν εγχώριοι φορείς αντίστοιχου πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού με τον Economist, η άποψη της εξόδου από το ευρώ, έστω και ως ερώτημα, όχι απλά δεν παρατίθεται προς προβληματισμό, αλλά αντιθέτως εξοστρακίζεται από τα πάνελ ως "απαγορευμένη" (σσ εκτός και αν τίθεται ως δήθεν "απειλή")!
Κ. Λαπαβίτσας: Έξω από την ευρωζώνη!
Η ταυτόχρονη ύπαρξη πλεονασμάτων και ελλειμμάτων εντός της Ευρωζώνης προκάλεσε τη σημερινή κρίση χρέους, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σύστημα άνισης ανταγωνιστικότητας που δεν είναι βιώσιμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει προοπτική», τασσόμενος υπέρ της στάσης πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.
Κατά τη γνώμη του, αυτή η εξέλιξη θα υποτιμήσει το χρέος και θα ωθήσει την ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη λήψης διοικητικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν κινδύνους σε σχέση με τραπεζικούς ή συναλλαγματικούς κινδύνους οι οποίοι θα προκύψουν, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν έλεγχος των κεφαλαιακών ροών, βιομηχανική πολιτική, κοινωνική κινητοποίηση και βαθιά πολιτική αλλαγή.
Αναφορικά με την ΕΚΤ, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ως μια κλασική κεντρική τράπεζα, καθώς αφορά και στα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να εγγυηθεί το χρέος ενός.
Γ. Σκαπέρδας: Η έξοδος από το ευρώ βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά μεσομακροπρόθεσμο όφελος!
Αβέβαιη χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Irvine) Στέργιος Σκαπέρδας, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επί της ουσίας αναβάλλει την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης.
Όπως ανέφερε, ακόμη και μετά το PSI, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2010.
Σημείωσε δε ότι χώρες οι οποίες ακολούθησαν περιοριστικές πολιτικές στο παρελθόν αντιμετώπισαν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, όπως στην περίπτωση του «κανόνα του χρυσού».
«Η στάση πληρωμών δεν είναι ντροπή», διαμήνυσε, και υπερασπίστηκε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έστω ως διαπραγματευτικό εργαλείο.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η έξοδος από το Ευρώ θα έχει για τη χώρα κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, καθώς ανάμεσα σε άλλα θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και θα μειωθούν οι τιμές.
Άλλωστε, κατέληξε, η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να συμβεί ούτως ή άλλως και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται τεχνικά για αυτή την εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: iskra.gr Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου