ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πακτωλός ενισχύσεων στο τραπεζικό κεφάλαιο

Τζάμπα ρευστότητα ύψους 116 δισ. ευρώ!

Στα 116 δισ. ευρώ - στο 53% του παραγόμενου ΑΕΠ - φτάνει ο πακτωλός ενισχύσεων από φτηνά δανεικά κεφάλαια, αυτά που οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει από τους παράλληλους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Αποφασιστικό εργαλείο στήριξης γίνεται ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός» (ELA) που έχει στήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, μετά και την άρνηση της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος να αποδεχτεί ως ενέχυρα τα κρατικά ομόλογα, που της αφήνουν παρακαταθήκη οι ντόπιοι τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Νοέμβρης 2011):
Τα σχεδόν τζάμπα δανεικά στους τραπεζίτες μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» της Τράπεζας της Ελλάδας εκτοξεύτηκαν στα 42,8 δισ. ευρώ (από 36,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη και 26,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη). Η διόγκωση μέσα στο τελευταίο δίμηνο (Σεπτέμβρη - Νοέμβρη) φτάνει στα 16,3 δισ. ευρώ!
Η «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών σε φτηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται στα 73,4 δισ. ευρώ.
Η συνολική διοχέτευση ρευστότητας στους τραπεζίτες έφτασε το Νοέμβρη στα 116,2 δισ. ευρώ. Πριν από την εκδήλωση των φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης, τα ποσά αυτά διακυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από 5 δισ. ευρώ.
Εντοκα γραμμάτια
Σε κολεγιά με τους ντόπιους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες σε νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων από τα οποία δανείστηκαν 1,6 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,9% (από 4,95% στην έκδοση του Δεκέμβρη).
Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτικές «ανακύκλωσης» - επιμήκυνσης κρατικού χρέους και για την αποπληρωμή των προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν. Οι τραπεζίτες υπέβαλαν «προσφορές» για ποσά ύψους 3,5 δισ. ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (11/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου