ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

IIF: Ενα τρις οι ζημιές της ευρωζώνης από την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας !

ΝΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
 
ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΣΩΣΟΥΝ" ΤΟ  ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Ε.Ε.!

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά σε εμπιστευτική έκθεσή του ότι το κόστος που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν δεν στηριχθεί η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της

(PSI), θα υπερέβαινε το 1 τρισ. ευρώ. «Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και επιζήμιες συνέπειες που θα προέκυπταν από μία άτακτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


«Είναι δύσκολο να υπολογισθούν με κάποιο βαθμό ακρίβειας όλες οι ενδεχόμενες ζημιές, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς δεν θα ξεπερνούσαν το 1 τρις. ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία είναι σε γνώση του Ρόιτερ. Σύμφωνα με την έκθεση, σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υφίστατο πιθανότατα μεγάλες ζημιές, καθώς εκτιμάται ότι η έκθεσή της στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από 177 δισ. ευρώ, πάνω από το 200% της κεφαλαιακής της βάσης.
Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα χρειάζονταν μεγαλύτερη εξωτερική βοήθεια, η οποία θα κόστιζε 380 δισ. ευρώ για μία περίοδο πέντε ετών. Θα απαιτείτο, επίσης, «σημαντική στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία για να σταματήσει εκεί το ντόμινο, η οποία θα στοίχιζε επιπλέον 350 δισ. ευρώ. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι θα χρειαζόταν μαζική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία θα χρειάζονταν τουλάχιστον 160 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το IIF έχει διαπραγματευθεί εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών τη συμφωνία με την Ελλάδα για το PSI και έχει καλέσει τους ομολογιούχους να δηλώσουν συμμετοχή έως την ερχόμενη Πέμπτη οπότε λήγει η σχετική προθεσμία.


ΠΗΓΗ: iskra.gr (6/3/2012)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου