Left Forum 2012_16-18 Μαρτίου_Νέα Υόρκη. Να καταλάβουμε το σύστημα: Αντιμέτωποι με τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Ανταπόκριση: Γιωλτζόγλου Πωλίνα, Ηλιοπούλου Ειρήνη, Πατσόπουλος Νίκος, Πουλικάκος Πουλίκος

Με το παραπάνω σύνθημα πραγματοποιήθηκε το φετινό Left Forum http://www.leftforum.org/ στο πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης, 16-18 Μαρτίου. Με περισσότερα από 400 πάνελ και 4.000 συμμετοχές θεωρείται η μεγαλύτερη διοργάνωση του ετήσιου φόρουμ, που φέτος έβαλε στο κέντρο το <<occupy movement>> αλλά και το ζήτημα μιας νέας ενισχυμένης Αριστεράς και της οργάνωσης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ.
 
Οι θεματικές ενότητες στο μεγαλύτερο μέρος τους κινήθηκαν γύρω από το κίνημα των πλατειών σε μια προσπάθεια να συνδεθεί αυτό με τις εργατικές κινητοποιήσεις, τις απεργίες και το φοιτητικό κίνημα στην Αμερική καθώς και με τις εξεγέρσεις σε διεθνές επίπεδο. Από τη συζήτηση δεν έλειψε ο προβληματισμός γύρω από τη συγκρότηση του κόμματος της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα της Αριστεράς ενώ ιδιαίτερη θέση στην κουβέντα είχαν το οικολογικό ζήτημα, το μαύρο κίνημα, ο ρόλος της γυναίκας και το φεμινιστικό κίνημα καθώς και θέματα γύρω από τον πολιτισμό και την τέχνη. Ακόμη, ενδιαφέρον είχε η οργάνωση συζητήσεων συνελευσιακού χαρακτήρα στο αίθριο του πανεπιστημίου για την αναζωπύρωση του <<occupy Wall Street>>, ενώ μια τέτοια απόπειρα στην πράξη έμελλε να σφραγίσει τη φετινή διοργάνωση, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η σύνθεση των συμμετεχόντων και των ομιλητών έφερε στο ίδιο τραπέζι συνδικαλιστές, ακαδημαϊκούς και διανοούμενους της μαρξιστικής σκέψης καθώς και ακτιβιστές, στελέχη αριστερών οργανώσεων και φυσικά πολλούς νέους, πολιτικοποιημένους μέσα από το κίνημα των πλατειών. Κοινή αγωνία μέσα από τα διαφορετικά μετερίζια του κινήματος ήταν η συγκρότηση του σχεδίου για τη συνέχεια του αγώνα με την επίγνωση των δυσκολιών και των χρόνιων λαθών της αμερικανικής Αριστεράς αλλά και με την αυτοπεποίθηση που άφησε κληρονομιά η περσινή χρονιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Λίο Πάνιτς για το ρόλο της Αριστεράς μέσα στην καπιταλιστική κρίση. Άσκησε κριτική στην έλλειψη στρατηγικού στόχου του κινήματος των πλατειών αλλά και στην αδυναμία της Αριστεράς να ανταποκριθεί στην ιστορική ευκαιρία να οργανώσει την εργατική τάξη πάνω σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ανατροπής και απελευθέρωσης. Κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις να ξεπεράσουν τις ήττες και τα αδιέξοδα του προηγούμενου αιώνα, να βγουν από το περιθώριο και να θέσουν θαρρετά το ζήτημα της εξουσίας. Ακόμη, η Ελέιν Μπέρναρντ, συνδικαλίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας γύρω από τα ζητήματα του συνδικαλισμού και της οργάνωσης των συνδικάτων, μίλησε για τη σημασία των εργατικών αγώνων που δε θα σταματούν στα οικονομικά αιτήματα αλλά θα προχωρούν σε πολιτικό αγώνα διεκδίκησης μιας άλλης ζωής, <<τόσο για το ψωμί όσο και για τα τριαντάφυλλα>>

Ο Τζον Χόλογουει, στάθηκε με έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρθηκε στα δίκτυα αλληλεγγύης υπογραμμίζοντας την πρωτοβουλία των παραγωγών να πουλούν τα προϊόντα φθηνά και αδιαμεσολάβητα. O Άλεξ Ντεμίροβιτς συνέδεσε τον αντικαπιταλιστικό αγώνα με το οικολογικό ζήτημα, τη διατροφή, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το ζήτημα της ενέργειας, ασκώντας κριτική στους Πράσινους και το γερμανικό οικολογικό κίνημα. Παράλληλα έδεσε τον αγώνα για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας με τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις αξίες, τις συνήθειες, τα στεγανά και τις ιδεοληψίες εντός του καπιταλισμού.

Θα μπορούσαμε να σταθούμε σε πολλές ακόμα τοποθετήσεις, ιδέες και σημεία από ένα γεγονός, το οποίο επιχείρησε να ανοίξει όλη την γκάμα του προβληματισμού της εποχής μας. Εκείνο όμως που σφράγισε την τριήμερη διοργάνωση ήταν η αυθόρμητη πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης από το πανεπιστήμιο μέχρι την πλατεία Zuccotti, όπου με συνθήματα και σε στενό αστυνομικό κλοιό, εκατοντάδες διαδηλωτών ανακατέλαβαν την πλατεία του <<occupy wall street>>. Η διαδήλωση, που συνέπεσε με την επέτειο των έξι μηνών από την πρώτη κατάληψη της πλατείας, έληξε με συγκρούσεις και περισσότερες από εκατό συλλήψεις, ενώ κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες ακολούθησαν και τις επόμενες μέρες. Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου