Γερμανικό σχέδιο κατά τα πρότυπα του κατοχικού δανείου για τη «διάσωση»-αρπαγή της Ελλάδας

Ο Δεκέμβρης του '44 θυμίζει το διαχρονικό καθήκον των λαών
Ενα σχέδιο εξαγοράς της Ελλάδας και υποδούλωσης του λαού της έχουν ήδη ετοιμάσει τα γερμανικά επιτελεία. Το σχέδιο αυτό, στοιχεία του οποίου φέρνει στη δημοσότητα η γαλλική εφημερίδα La Tribune και αναμεταδίδει το ΑΠΕ με ανταπόκρισή του από το Παρίσι. Το σχέδιο θυμίζει πολύ - ως προς τους όρους και τις συνθήκες επιβολής του - το κατοχικό δάνειο, μέσω του οποίου οι γερμανικές κατοχικές αρχές με τη βοήθεια της κυβέρνησης  των δοσιλόγων στην Αθήνα, άρπαξαν τον πλούτο της χώρας. Τότε δήθεν τους  δάνεισε η Ελλάδα, τώρα δήθεν την δανείζουν αλλά και στις δύο περιπτώσεις την υποδουλώνουν και εξανδραποδίζουν τον ελληνικό λαό. ......

Πρόκειται, αναφέρεται, για ένα γερμανικό σχέδιο έξι σημείων που θα έλυνε το πρόβλημα υπερχρέωσης της Ελλάδας χωρίς να προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας και το οποίο περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα La Tribune.
Το σχέδιο αυτό, με την ονομασία "Εύρηκα" καταρτίστηκε από συμβούλους της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βίτιγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Roland Berger.
Σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κλπ) σε έναν φορέα παρόμοιο με την Treuhandastalt η οποία δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για ορισμένα από αυτά που περιλαμβάνονται στην "επίσημη" λίστα των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών.
Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και θα μπορούσε να έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο. Το όργανο αυτό θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2025.
Τα 125 δισ. ευρώ που θα "απελευθερωθούν" με τον τρόπο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την εξαγορά των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, η έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος θα πέσει στο μηδέν και τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειωθούν κατά 50%, επιτρέποντας στην Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές.
Ο ευρωπαϊκός φορέας θα επενδύσει στη συνέχεια 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να αυξηθεί η αξία τους κατά 50 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτών των επενδύσεων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10 με 15 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει επί του παρόντος. Με αυτήν την "ένεση" χρημάτων στην οικονομία η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να φτάσει το 5%. Παράλληλα, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της, της τάξης του 1% του ΑΕΠ κατ' έτος, έτσι που μέχρι το 2018 το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος αυτό θα επιστραφεί στην Ελλάδα. Αν υπάρξουν ζημίες, θα τις αναλάβει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Roland Berger υπολόγισαν πως ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν γίνει καμία ιδιωτικοποίηση το ελληνικό χρέος θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο τέλος θα αποφέρει μηδενικά οφέλη στους κερδοσκόπους, που δεν πιστεύουν στη διάσωση της Ελλάδας ή της ευρωζώνης και ποντάρουν στην κατάρρευση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας, καθώς τα spread θα υποχωρήσουν.
Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, το γερμανικό σχέδιο παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία: προτείνει ένα νέο δρόμο την ώρα που η Ευρώπη περιστρέφεται ακόμη γύρω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας· η Αθήνα θα αποφύγει τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας και θα έχει το χρόνο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση· δημιουργεί άμεσα ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές· απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους. "Το σχέδιό μας έχει ένα σαφή στόχο: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και να δημιουργήσει ανάπτυξη", εξήγησε ο Βίτιγκ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 28/9/11


Παραθέτουμε τη σχετική ανάρτηση στο iskra.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ''EURECA'' ΤΗΣ ROLAND BERGER ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΔΩ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΤΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ!

Παράλληλα με τις συζητήσεις για τα διαρκή μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού που γίνονται στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως ο Ε. Βενιζέλος και η κυβέρνηση Παπανδρέου κινούνται και στο παρασκήνιο προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας στα χέρια του ευρωπαϊκού -και δη του Γερμανικού- κεφαλαίου και να προετοιμαστούν ακόμα και για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσα στα πλαίσια της ελεγχόμενης από την τρόικα "πτώχευσης" της χώρας, σενάριο που δείχνει να προκρίνει και το Βερολίνο.

Μπορεί ο Ε. Βενιζέλος και η κυβέρνηση να διοχέτευσαν στον τύπο αναφορικά με το ταξίδι του πρώτου στην Ουάσινγκτον μόνο τα όσα αφορούν τις επίσημες συναντήσεις του με κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Ίσκρα που επαληθεύονται και από διάφορα εγχώρια αλλά και ξένα ΜΜΕ, οι επαφές του δεν περιορίστηκαν εκεί.
Μεταξύ άλλων, ο Ε. Βενιζέλος, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας Alvarez & Marsal. Πρόκειται για γραφείο που λειτουργεί ως εκκαθαριστής έχοντας αναλάβει από τις μεγαλύτερες υποθέσεις χρεοκοπίας φημισμένων εταιρειών (Enron), ενώ συνδέεται και με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Μάλιστα η Alvarez & Marsal στην ιστοσελίδα της διαφημίζει τον εαυτό της ως «πρωτοπόρο στην αναδιάρθρωση» ή ως «ιδρυτή της σύγχρονης βιομηχανίας αναδιάρθρωσης».
Είναι προφανές, πως παρά τις βαρύγδουπες, πλην όμως κενές περιεχομένου, δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, περί μη πτώχευσης της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Και πως θα μπορούσε να μη συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, μια τέτοια εξέλιξη, δείχνει, μάλλον, να προκρίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανικής ελίτ, στην οποία, εχθές, ο Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε για μία ακόμα φορά την πλήρη υποταγή του ίδιου και της κυβέρνησης του.
Βέβαια η αποικιοποίηση της χώρας δε συντελείται μόνο μέσα από τις απαράδεκτες δηλώσεις Παπανδρέου αλλά ενισχύεται με την παράδοση των "κλειδιών" του τόπου σε ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα αναλάβει να ασκήσει την εκτελεστική εξουσία στη χώρα μας, όντας αυτό που θα εξειδικεύει τα απαιτούμενα, για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μέτρα και θα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή των νέων μέτρων λιτότητας και εξόντωσης του ελληνικού λαού που έπονται.
Βασικό ρόλο σε αυτό το «διευθυντήριο» φαίνεται πως θα παίξει ευρωπαϊκός οίκος συμβούλων, πιθανότατα γερμανικής προέλευσης, που προφανώς τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης και επιδοκιμασίας του γερμανικού κατεστημένου.
Φαίνεται, μάλιστα, πως αυτή ακριβώς η επιλογή από την κυβέρνηση Παπανδρέου του ευρωπαϊκού οίκου συμβούλων για την εκτέλεση των μνημονιακών συμφωνιών, είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από το Βερολίνο για να προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων και να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ.
Παράλληλα, ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μ. Γελαντάλι στη εφημερίδα Ελευθεροτυπία, φέρνει στο προσκήνιο την πρόταση που έχει συντάξει ο γερμανικός οίκος συμβούλων, Roland Berger Strategy Consultants, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ «τυλίγει» την ελληνική δημόσια περιουσία σε ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων, παραδίδοντας τη στα χέρια της ευρωζώνης, προκειμένου τα κράτη-μέλη της τελευταίας να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν πίσω τα κεφάλαια και τους ληστρικούς τόκους με τους οποίου δάνεισαν την Ελλάδα.
*** Παραθέτουμε ακολούθως σχετικό άρθρο του EURO2DAY και το ρεπορτάζ του Μ. Γελαντάλι στην Ελευθεροτυπία:

«ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΑ Ε.Ε.»
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
 ..ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ RBSC ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σχέδια για την εκχώρηση... γης και ύδατος εκπονούν γερμανικοί οίκοι προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεφάλαια που χορηγεί το Βερολίνο για τη διάσωση της Ελλάδας.
Τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών που θα περιλαμβάνει από λιμάνια, αεροδρόμια, μέχρι ορυκτό πλούτο, ύψους 125 δισ. ευρώ, προτείνει η εταιρεία Roland Berger Strategy Consultants (RBSC), από τους παλαιότερους οίκους συμβούλων (ιδρύθηκε το 1967 στο Μόναχο) και ένας από τους σπουδαιότερους διεθνώς. Θεωρείται άτυπος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και... δεξί χέρι του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (DBI).
Ο Martin Witting, ισχυρός άνδρας του RBSC, μπορεί να επικαλείται την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, την προστασία της χώρας από χρεοκοπία και ιδίως τον αποκλεισμό της από την ευρωζώνη.
Εγγύηση ο εθνικός πλούτος
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένας έγκριτος γερμανικός οίκος διευρύνει σε μέγιστο βαθμό ένα καλούμενο χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και... εθνικό πλούτο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του RBSC υποστηρίζει πως «...εάν η Ευρώπη κατορθώσει να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αυτό θα συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της οικονομίας της χώρας: θα βελτιωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας και θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους, ανοίγοντας την πόρτα για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων».
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά η ουσία βρίσκεται στην πρόταση του οίκου για τη δημιουργία μιας κεντρικής εταιρείας συμμετοχών που θα αναλάβει την ελληνική δημόσια περιουσία, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ακίνητα και εν γένει αξίες συνολικού ύψους 125 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών θα μεταβιβαστεί σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, με την Ελλάδα να μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τις χώρες της ευρωζώνης.
Η πρόταση του γερμανικού οίκου για μεταβίβαση ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο δείχνει «πόσο πολύ» εμπιστεύονται την ελληνική πλευρά. Και το κυριότερο, πως σχεδιάζουν την απόλυτη διασφάλιση των κεφαλαίων τους μέσω εμπράγματων εγγυήσεων και βεβαίως αναθέτοντας τη θεματοφυλακή σε κοινοτικά όργανα.
Με βάση το σχέδιο του RBSC, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σύντομο χρονικό διάστημα (στο 88% από το 144% του ΑΕΠ) χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση των χρεών.
Ο Marcus Krall, συνεταίρος στο RBSC, εμφανίζεται μάλιστα αισιόδοξος καθώς εκτιμά πως «... με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί θεαματικά η ανάπτυξη, φέρνοντας αυξημένα φορολογικά έσοδα, με τη χώρα να ξεφεύγει από την παγίδα του χρέους». Ολα αυτά με την προϋπόθεση πως οι Γερμανοί θα έχουν το πάνω χέρι στην αξιοποίηση «εθνικού πλούτου 125 δισ. ευρώ», καθώς υπολογίζουν πως η Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερες αξίες να βγάλει στο... σφυρί.
Ενήμερο το υπουργείο
Προσώρας η μελέτη του RBSC παραμένει απλώς ένα σχέδιο, που όμως έχει σίγουρα ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Martin Rothhaus. Το ότι ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ενήμερος για τη μελέτη της έγκριτης εταιρείας Roland Berger Strategy Consultants έχει τη σημασία του. Οπως και το γεγονός πως ο βαυαρικός οίκος αποτελεί έναν από τους ισχυρούς συμβούλους του κ. Σόιμπλε.
*******
ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "EURECA" ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή: www.euro2day.gr
Την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε μία εταιρία, με έδρα το Λουξεμβούργο, και τη σταδιακή πώλησή τους με στόχο τη μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ περιλαμβάνει μυστικό "plan B" της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας με την κωδική ονομασία "Εureca".
Με βάση το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζονται -σύμφωνα με τη γαλλική "La Tribune"- οι στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Ά. Μέρκελ με επικεφαλής τον κ. Martin Wittig, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Roland Berger, η Ελλάδα θα πρέπει να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ σε μία εταιρία holding με έδρα το Λουξεμβούργο.
Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Το σχέδιο κάνει λόγο για εξαγορά της εταιρίας holding από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 125 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το EFSF, μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από σημερινά επίπεδα στο 145%, χωρίς να απαιτηθεί "κούρεμα".
Με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ενώ αναμένεται να επανακτήσει επενδυτική αξιολόγηση ("Α" ή "Α+") βραχυπρόθεσμα, σημειώνεται σχετικά.
Η εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Roland Berger εκτιμα ότι αυτό θα αποφέρει αμέσως περί τα 40 - 60 δισ. ευρώ.
Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα έχουν θετική επίδραση 8% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 4% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, θα μειωθεί περισσότερο από 50% το βάρος των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, χάρη στη μείωση του χρέους και στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Όλα τα ανωτέρω θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018, εκπληρώνοντας έτσι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και, σε περίπτωση όπου υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα αφαιρουμένων των τόκων. Αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα των 125 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ ή τα 150 δισ. ευρώ έως το 2025. Οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.
Ο σχεδιασμός αυτός θα αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους που ποντάρουν σε χρεοκοπίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω των CDSs, οδηγώντας σε κατάρρευση των spreads των αδύναμων κρίκων της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κατά 100% του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θα οδηγήσει και σε εξάλειψη της διαφθοράς, ενθαρρύνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Μία ακόμη θετική συνέπεια του σχεδίου είναι ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95%, και θα τεθεί τέρμα στην κρίση ρευστότητας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου