«Εξοδος από το ευρώ και σύγκρουση με τους δανειστές μας»


Ο δημοσιογράγος - οικονομολόγος Λ.Βατικιώτης στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας:

*Να αλλάξει η ευνοϊκή φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων 

*Οι Γερμανοί θα φέρουν αποικιοκρατικές συμβάσεις

 *Αναγκαία η μαζικότητα του Κινήματος των «Αγανακτισμένων»


 «Για να σταματήσει ο εθνικός κατήφορος απαιτείται μια πολιτική σύγκρουση με τους ξένους πιστωτές μας, την οποία δεν μπορεί να προκαλέσει η ενδοτική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η έξοδος της χώρας μας από το Ευρώ και η μετωπική σύγκρουση με το Τραπεζικό σύστημα και το ΔΝΤ αποτελεί μονόδρομο, γιατί μόνο έτσι θα επέλθει η βιομηχανική ανάπτυξη και θα αυξηθούν τα λαϊκά εισοδήματα».

Αυτά αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Ε» ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα, προσκεκλημένος του Κινήματος των «Αγανακτισμένων» για να μιλήσει για «τη νέα φάση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τη μαζικότητα του Κινήματος, τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη» και τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιαστεί το Κίνημα αυτό, ώστε να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία σημαντικών και ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων».
Ο κ. Βατικιώτης χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα για τους …Γερμανούς επενδυτές που θα έρθουν στην πατρίδα μας το φθινόπωρο, καθώς « το αίτημά τους για ειδικό φορολογικό καθεστώς υπονοεί ευθέως ότι θέλουν να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο στο ελληνικό δημόσιο, απ’ ό,τι πληρώνουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις».
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι μέλος της Επιτροπής που προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) η οποία θα εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και υπεύθυνος της δημιουργίας του πετυχημένου ντοκιμαντέρ Debtocracy, ενώ αποκαλύπτει στην «Ε» πως « ήδη μοντάρετε το δεύτερο σχετικό με την οικονομική κρίση της Ελλάδας ντοκιμαντέρ».

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

Η δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Βατικιώτη είναι κυρίως αποτέλεσμα των δύο παρακάτω αιτιών:
*Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές που αφαιμάζουν τον κρατικό κορβανά κάθε χρόνο. Καταρχήν έχουν πολύ χαμηλή φορολόγηση, ενώ από τη δεκαετία του ΄80, με αποκορύφωμα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχουν εθιστεί στην άμεση ενίσχυση από το κράτος. Η φορολόγησή τους ξεκίνησε επί κυβερνήσεων Καραμανλή με 35% και σήμερα βρίσκεται στο 19%, ενώ η πραγματική φορολόγηση είναι κάτω από 17%, αφού οι εφοπλιστές για παράδειγμα έχουν κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα 58 φοροαπαλλαγές. Ακόμη υπάρχει υψηλό ποσοστό των πολεμικών δαπανών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε καιρό ειρήνης.
Όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος για τις Ανώνυμες Εταιρίες, έτσι και η Ελλάδα είναι η καλύτερη επιλογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα για τις μικρές αποτελεί κολαστήριο κάθε δραστηριότητας, με αποκορύφωμα τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση.
*Επίσης η ένταξή μας στην Ευρωζώνη εκτίναξε το εμπορικό ισοζύγιο στον αέρα, πλήττοντας ιδιαίτερα τη γεωργία και τη μεταποίηση. Είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο σταθεροί πελάτες των αγορών, αφού από τη μία πληρώνουμε υψηλούς τόκους και από την άλλη το αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης δημιουργεί συνεχώς μεγάλα ελλείμματα.
Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του, περί «πλήρους αποτυχίας του Μνημονίου» ο κ. Βατικιώτης υπενθυμίζει πως «το δημόσιο χρέος της χώρας μας τον Οκτώβριο του 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν 115% και σήμερα δύο σχεδόν χρονιά από την έλευση του ΔΝΤ το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 172%.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Για να σταματήσει ο εθνικός κατήφορος απαιτείται μια πολιτική σύγκρουση με τους πιστωτές μας, την οποία δεν μπορεί να προκαλέσει η ενδοτική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Η κυβέρνησή του είναι η πιο επικίνδυνη που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ούτε η χούντα του Πινοσέτ δεν επέφερε τόσα πλήγματα στα φτωχά και μεσαία εισοδήματα. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, αφού επαναδιαπραγμάτευση με όρους εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει».
Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βατικιώτης την κατηγορεί ακόμη και για «την ωμή βία που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους διαδηλωτές στα συλλαλητήρια του Ιουνίου, με τη συνδρομή σωμάτων Πραιτοριανών, με παραβίαση των ατομικών ελευθεριών, με την επιβολή στρατιωτικών νόμων, όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κλπ».
Η πρόταση που καταθέτει ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος είναι η έξοδος της χώρας μας από το Ευρώ και η μετωπική σύγκρουση με το Τραπεζικό σύστημα και το ΔΝΤ. Μόνο έτσι θα επέλθει η βιομηχανική ανάπτυξη και θα αυξηθούν τα λαϊκά εισοδήματα.
Αναφερόμενος στο Κίνημα των Αγανακτισμένων, ο κ. Βατικιώτης εκτιμά ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η αδίστακτη κυβερνητική πολιτική, τόσο θα διογκώνεται η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου. Η μαζικότητα του Κινήματος είναι επιτακτική, ώστε να αποτελέσει την γενεσιουργό αιτία σημαντικών και ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων, που έχει ανάγκη το πολιτικό σκηνικό της χώρας».

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ... ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βατικιώτη «το Μνημόνιο πέτυχε τους στόχους του, που ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων σε πρωτόγνωρο για καιρό ειρήνης ποσοστό, να διαλύσει το εργατικό δίκαιο και να δημιουργήσει ένα φορολογικό παράδεισο για τους εργοδότες, αφού ο κανόνας πλέον είναι «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Μια πρώτη έντονη γεύση θα πάρουμε με την έλευση των υποτίθεται Γερμανών επενδυτών. Όπως είναι γνωστό ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών ζήτησε τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στις οποίες δεν θα εφαρμόζεται το εθνικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τη φορολογία, ούτε οι συνηθισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αντίθετα θα ισχύει ένα ειδικό καθεστώς που θα έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί μεταξύ γερμανικής και ελληνικής κυβέρνησης που ως δύο... ισότιμα μέρη, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα καθίσουν στο τραπέζι, θα συζητήσουν και θα καταλήξουν. Οι Γερμανοί επί της ουσίας ζητούν η Ελλάδα να μετατραπεί σε «μακιλαδόρας» όπως ονομάζονται οι ζώνες που δημιουργήθηκαν στην Κεντρική Αμερική και κυρίως στο Μεξικό, μετά την εφαρμογή της Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), όπου επιχειρήσεις των ΗΠΑ επένδυαν στο πλαίσιο ενός ειδικού νεοαποικιακού καθεστώτος, που ελάχιστα απείχε από συνθήκες σκλαβιάς. Ανάλογες ειδικές οικονομικές ζώνες υπάρχουν και στα παράλια της Κίνας προς όφελος των δυτικών πολυεθνικών.
Το αίτημα των Γερμανών (που θα συζητηθεί επίσημα κι ενδεχομένως θα συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από 100 ακόμη επιχειρηματίες) ελάχιστα έχει να προσφέρει στην Ελλάδα. Οι μόνοι ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οι Γερμανοί. Αρχικά σε ό,τι αφορά στο επιχείρημα της αποφυγής της γραφειοκρατίας, το επίμαχο θέμα εδώ δεν είναι οι πράγματι χρονοβόρες διαδικασίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το αγκάθι βρίσκεται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές ή τους αυστηρούς όρους που θέτουν για παράδειγμα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτές τις δεσμεύσεις είναι που θέλουν να προσπεράσουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες τις οποίες ωστόσο τηρούν στο ακέραιο όταν είναι στη χώρα τους...
Οι πιο αρνητικές επιπτώσεις όμως θα επέλθουν στο επίπεδο των δημοσίων εσόδων και της κοινωνικής ωφέλειας. Ειδικότερα, το αίτημά τους για ειδικό φορολογικό καθεστώς υπονοεί ευθέως ότι θέλουν να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο στο ελληνικό δημόσιο, απ’ ό,τι πληρώνουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ελληνικές και ξένες. Έτσι όμως αποκαλύπτεται η υποκρισία τους».
Κληθείς να σχολιάσει και τη μη καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ο κ. Βατικιώτης το χαρακτήρισε «μέγα σκάνδαλο, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα την υποτέλεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, αφού αν λαμβάναμε τα χρήματα αυτά, σήμερα δεν θα υπήρχε δημόσιο χρέος».

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι μέλος της Επιτροπής που προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) η οποία θα εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Όπως υποστηρίζει «η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, έχει επιφέρει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει πλήρη πληροφόρηση όσον αφορά στο χρέος που είναι δημόσιο, ή εγγυημένο από το κράτος. Ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η ΕΛΕ θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Η ΕΛΕ θα επιχειρήσει επίσης να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους».
Και ο οικονομολόγος-δημοσιογράφος καταλήγει: «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά στη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της ΕΕ έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση. Η δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης ΕΛΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Είναι επίσης δημοκρατική απαίτηση του ελληνικού λαού που σηκώνει το βάρος της κρίσης και θέλει να γνωρίζει τις αιτίες της. Από όλες τις απόψεις η ελληνική ΕΛΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ DEBTOCRACY 2

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στην παγκόσμια οικονομία κι ειδικότερα τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1970. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και παγκόσμιας οικονομίας.
Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία, δύο φορές (2007, 2010) έχει εκλεγεί στη Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ φέτος επιμελήθηκε επιστημονικά το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ Debtocracy – Χρεοκρατία (debtocracy.gr και xreokratia.gr) των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Μιλώντας στην «Ε» για τη μεγάλη απήχηση που είχε ντοκιμαντέρ Debtocracy ο κ. Βατικιώτης αποκάλυψε ότι «ήδη μοντάρεται το δεύτερο σχετικό με την οικονομική κρίση της Ελλάδας ντοκιμαντέρ, ενώ ανάλογη ικανοποιητική απήχηση έχει και το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη».
Με έκδηλη τη χαρά στο πρόσωπό του αναφέρεται στις πολλές προσκλήσεις που είχαν απ’ όλη την Ελλάδα οι υπεύθυνοι του ντοκιμαντέρ Debtocracy για να μιλήσουν σε πλατείες και αμφιθέατρα, ενώ για να μην δυσαρεστήσουν τον κόσμο δοκίμασαν τα όρια αντοχής τους, που έφτασαν στη βιολογική εξάντληση (Ιδιαίτερα Μάιο-Ιούνιο, κάθε μέρα ήταν και σε διαφορετική πόλη). 

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=32072

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου