Οχι στην τροϊκανή μείωση μισθών

Του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ


Όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων, η νέα άφιξη της Τρόϊκας θα συνοδευτεί με απαιτήσεις για νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η μείωση του κατώτατου μεροκάματου, με στόχο τάχα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας λες και η ανταγωνιστικότητά μας «μάρανε» τους Γερμανούς και το διευθυντήριο της Ευρωζώνης.




Η στοχευμένη επίθεση στα όποια εργατικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με μακροχρόνιους αγώνες και διατηρούνται ακόμη, συνεχίζεται με περισσό θράσος από μέρους της Τρόϊκας και των διαφόρων προθύμων ελλήνων κονδυλοφόρων και παρά το γεγονός ότι έχουν αποδειχτεί μύθοι όλες οι ιδεολογικές συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων στη χώρα μας. Επισημαίνουμε την προπαγάνδα για το «πλεονάζον» προσωπικό στο Δημόσιο που διαψεύστηκε από τα στοιχεία καταγραφής της ίδιας της κυβέρνησης. Επισημαίνουμε, επίσης, την προπαγάνδα για τους «τεμπέληδες» έλληνες εργαζόμενους που διαψεύδουν επίσημες υπηρεσίες χωρών της Ε.Ε. Με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Βρετανίας, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 42,2 ώρες σε σχέση με τις 38 ώρες που εργάζονται οι Γάλλοι, 35,6 ώρες οι Γερμανοί και 35 οι Ιρλανδοί.


Επομένως, υπάρχει μία στρατηγική της Ευρωπαϊκής ελίτ και για να την υπηρετήσουν σκαρφίζονται την όποια προπαγάνδα τους. Αυτή η στρατηγική είναι να πλησιάζει ο Ευρωπαίος εργαζόμενος -όσον αφορά την διαβίωση- τον Ινδό και όχι ο Ινδός τον Ευρωπαίο, παρά το γεγονός ότι σε ένα όχι μακρινό ορίζοντα θα ήταν εφικτή μια τέτοια προσέγγιση με δεδομένη την αέναη επιστημονικοτεχνική επανάσταση και τεχνολογική πρόοδο που συντελείται. Διαρκής λοιπόν η προσπάθεια να ντυθεί με ιδεολογικό μανδύα η στρατηγική αυτή.


Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση και δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι με δηλώσεις του ο υπουργός κ.Κουτρουμάνης ανέφερε σήμερα(12/12) ότι η Τρόϊκα θέτει θέμα κατώτατου μισθού και ο ίδιος δεν εξέφρασε καμία διαφωνία. Επομένως οι εργαζόμενοι, οφείλουν να αντιδράσουν και να μην αποδεχτούν επ' ουδενί παραπέρα κατεδάφιση μισθών, το αντίθετο μάλιστα.


Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου, επεξεργαζόμενος τα στοιχεία της Eurostat, το λογικό αίτημα της εργατικής μας τάξης σήμερα θα ήταν όχι η παραπέρα μείωση μισθών και μεροκαμάτων, ώστε να προσεγγίσουμε τα επίπεδα Πορτογαλίας, όπως προωθεί άμεσα η Τρόϊκα αλλά το αντίθετο. Εφόσον μία από τις βασικές αρχές της Ε.Ε θεωρείται η σύγκλιση, τότε και ο μισθός στην Ελλάδα πρέπει να παίρνει υπόψη τον Μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι τουλάχιστον 936€, (Το μέγεθος αυτό προκύπτει με βάση τα δεδομένα των 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης ενώ αν είχαμε και τα δεδομένα των άλλων 3 χωρών δηλαδή Γερμανίας, Ιταλίας και Φιλανδίας, για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, θα μιλούσαμε για αρκετά μεγαλύτερο μισθό).


Από θέση αρχής λοιπόν, το αίτημα του εργατικού κινήματός μας, για τον κατώτερο μισθό του έλληνα εργαζόμενου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο μέσος όρος της ευρωζώνης και επομένως πάνω από τα 940 € και όχι η κατεδάφιση προς αυτό της Πορτογαλίας και παραπέρα της Κίνας.


Δεν είναι δυνατό την Μνημονιακή περίοδο οι εργαζόμενοι να έχουν υποστεί συνεχή καταρράκωση των μισθών (μειώσεις κατά 40-60% στο Δημόσιο, κατά 25% στον ιδιωτικό Τομέα, και η Τρόϊκα να απαιτεί συνεχώς και νέες περικοπές.


Επίπεδα και εξέλιξη μισθών σε Ευρωζώνη.


Επειδή όμως μια άλλη, σταθερή προπαγάνδα, είναι εκείνη του πόσο έχουν καταπιεστεί και υποφέρει οι Γερμανοί εργαζόμενοι σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, πχ τους Έλληνες, θεωρώ χρήσιμο να εξετάσουμε ορισμένα δεδομένα στην Ευρωζώνη με βάση επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ.





Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ με βάση τον παραπάνω πίνακα.


1. Βεβαίως υπάρχουν κατώτεροι μισθοί(πχ Πορτογαλία) από αυτούς της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν και μισθοί Λουξεμβούργου και Γερμανίας.


2. Παρά τη μεγαλύτερη συγκράτηση μισθών στη Γερμανία δεν παύει να έχουμε μισθούς στη Γερμανία (στοιχεία 2010) καλύτερους κατά 50 % (32693€/21914€) από εκείνους των Ελλήνων εργαζομένων.


3. Σε σταθερές τιμές με βάση τα στοιχεία ΟΟΣΑ όντως είχαμε αύξηση μισθών στην Ελλάδα (13,2%) σε σχέση με (1,7%) στη Γερμανία, όμως δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως είναι υπερβολική μια βελτίωση 13% σε μία δεκαετία.


Συμπέρασμα. Η κυρίαρχη ελίτ στην Ευρωζώνη, προεξάρχουσας της Γερμανίας στοχεύει συνολικά την υποβάθμιση της θέσης της εργατικής τάξη στην Ευρωζώνη και Ευρώπη. Η μεν Γερμανία πασχίζει και έχει πετύχει συγκράτηση μισθών την δεκαετία που πέρασε, ενώ για τις άλλες χώρες απαιτεί όχι μόνο να μην αλληθωρίζουν προς τις χώρες με καλύτερους μισθούς αλλά να τείνουν προς τους χειρότερους. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη συνολικά και ιδιαίτερα οι Έλληνες εργαζόμενοι οφείλουν να αντισταθούν με κάθε τρόπο.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου