ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

«Ψήνεται» χρεοκοπία με βούλα ΕΕ - ΔΝΤ, εντός του ευρώ

 Αναδημοσίευση

ΤΟ PSI+ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ!

Η ΑΛΑ ΤΡΟΪΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ «ΑΠΟΚΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Δεν έχει τέλος, όπως φαίνεται το σήριαλ των "κολλημμένων" διαπραγματεύσεων για το PSI+. Το μόνο το οποίο έχει "κλειδώσει" είναι πως τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI+ θα υπάγονται στο, λίαν φιλικό πρους τους πιστωτές, βρετανικό δίκαιο!


Η επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών (IIF, τρόικα, ελληνική κυβέρνηση), έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή (13/01) και κανείς δεν ξέρει τί θα "βγάλει" (και εάν θα βγάλει κάτι συγκεκριμένο).

Στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι να υπάρξει γρήγορη, -μέχρι τις 20 Ιανουαρίου,- κατάληξη (όποια και αν είναι αυτή), ενώ οι τράπεζες και τα hedge funds έχουν κάθε λόγο να ψήνουν το "ψάρι στα χείλη" των άλλων δύο "τραβώντας" χρονικά τη διαδικασία...

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές "ψήνεται" σχέδιο χρεοκοπίας της χώρας, υπό την αιγίδα της τρόικας, εντός του ευρώ με μετατροπή της Ελλάδας σε "νεοαποκία" της ΕΕ και της Γερμανίας!

Προφανώς, κάτι τέτοιο βρίσκεται στον αντίποδα της ουσίας της πρότασης της iskra που συνίσταται στη στάση πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (δλδ της χώρας) με σκοπό τη διαγραφή του συντριτπικά μεγαλύτερου μέρους του συνόλου (€360 δις) του χρέους (και όχι μόνο του ομολογιακού προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου €200 δις, όπως προβλέπει το PSI+).

Ας τα δούμε όμως από την αρχή...

Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις είχαν "κολλήσει" στο γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόταν μια επαρκής πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών (κοντά στο 90%), που θα δεχόταν ένα "εθελοντικό" κούρεμα της τάξης του 50% (το υπόλοιπο 50% θα είναι υπό τη μορφή μετρητών (15%) και νέων ομολόγων (35%).

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο από την πρόσφατη παρέμβαση του ΔΝΤ που θεωρεί το ως άνω "κούρεμα" ανεπαρκές.

Έτσι εντάθηκαν οι πιέσεις της τρόικας προς τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξει "κούρεμα" που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 60% σε όρους ονομαστικής αξίας (το υπόλοιπο 40% θα μπορούσε να είναι 10% μετρητά και 30% νέα ομόλογα ή 15% - 25% κλπ) και ακόμα περισσότερο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (πρακτικά τα νέα ομόλογα να φέρουν επιτόκια 4%-5%).

Είναι φυσικό πως το νέο σκηνικό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων που θα δεχτούν ένα εθελοντικό "κούρεμα".

Και όσο μειώνεται το ποσοστό αυτό, τόσο η επίτευξη εθελοντικού κουρέματος γίνεται αδύνατη.

Με απλά λόγια είναι πρακτικώς αδύνατο το 70% των πιστωτών να δεχτεί εθελοντικά το "κούρεμα" ενώ το υπόλοιπο 30% να τη βγάλει "καθαρή" χωρίς απώλειες. Πρακτικώς, πρόκειται για επιδότηση των πρώτων προς τους δεύτερους....

Η χρεοκοπία και οι ρήτρες συλλογικής δράσης

Έτσι αυτό που μελετάται είναι η ενεργοποίηση ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) βάσει των οποίων, μια συμφωνία του πχ 70% των ιδιωτών ομολογιούχων θα καταστεί υποχρεωτική για όλους, συμπεριλαβάνοντας και τους μικρο-ομολογιούχους (σσ φυσικά πρόσωπα) και σε ένα πολύ προωθημένο, αλλά όχι πιθανό σενάριο, την ίδια την ΕΚΤ!

Σε αυτήν την περίπτωση το κούρεμα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο (πχ 80%) κάτι τέτοιο όμως μοιάζει απίθανο, καθώς θα 'αδυνάτιζε" τις δικαιολογητικές βάσεις λήψης νέων μνημονιακών μέτρων.

Μπορεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην εμπεριέχουν τέτοιες ρήτρες, όμως το γεγονός πως υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης με αναδρομική ισχύ, υπό τις ευλογίες, φυσικά, των τροϊκανών (ειρήσθω εν παρόδω αυτό το γεγονός δείχνει και το μέγεθος του "εγκλήματος" που διάπραξε εις βάρος της χώρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδεχόμενη την μεταφορά των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο).

Τούτο φυσικά θα θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιλεκτικής ή και "ολοκληρωτικής" χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης και η ISDA (διεθνής ένωση swaps και παραγώγων) θα συνεδριάσει μετά από αίτημα hedge funds, κυρίως κατόχων CDS, ώστε να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός με πληρωμή των CDS's.

Με πιθανότερο σενάριο η ISDA να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν.

Η Ελλάδα νεοαποικία της ΕΕ με σήμα το ευρώ!

Σε περίπτωση που επαληθευτεί το ως άνω σενάριο της αλά τρόικα χρεοκοπίας, η Ελλάδα θα επωμισθεί όλα τα αρνητικά της χρεοκοπίας, χωρίς κανένα όφελος, ενώ επιπρόσθετα θα δεχθεί την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της τροϊκανής κηδεμονίας.

Σε ότι αφορά τα όποια "οφέλη", το "κούρεμα" θα οδηγήσει σε μια μικρή μείωση του χρέους (πχ maximum κατά €120 δις, με κούρεμα 60%), η οποία θα αντισταθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, από τα νέα τροϊκανά δάνεια, για την υποστήριξη του PSI+, δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και μετρητά.

Επιπρόσθετα, η χρεοκοπία θα εντείνει τον εναγκαλισμό της χώρας από την τρόικα, μέσω των νέων αναγκών δανεισμού, καθώς οι αγορές θα βάλουν την Ελλάδα στη "μαύρη λίστα", για κάποιο χρονικό διάστημα (σσ σε περίπτωση στάσης πληρωμών όπως προτείνει η iskra, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί πρόβλημα, καθώς η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θα σημάνει λιγότερες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου ενώ η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την ικανότητα χρηματοδότησης του μικρού δημοσιονομικού ελλείμματος, που θα "απομείνει", με εκτύπωση χρήματος).

Κυρίως όμως, η χρεοκοπία με την ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα "προτεκτοράτο", όπου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα μπορεί να εκμεταλεύεται την εργατική της τάξη με μισθούς πείνας, με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μηδενικό συναλλαγματικό κίνδυνο/κόστος!


ΠΗΓΗ: iskra.gr (9/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου