Fitch: «Δυνητική επιλογή» η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch δεν αναμένει υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας (ΑΑΑ) το 2012, αλλά θεωρεί πιθανή την υποβάθμιση του αξιόχρεου χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κατά μία έως δύο βαθμίδες, ενώ θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, προβλέπει «ρηχή ύφεση».
«Με βάση ορισμένες τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές τάσεις στη Γαλλία δεν αναμένουμε να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεό της εφέτος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του οίκου για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών, κ. Εντ Πάρκερ.



Η δήλωση έγινε στο περιθώριο των εργασιών σεμιναρίου που διοργανώνει ο οίκος Fitch στο Λονδίνο. Ο κ. Πάρκερ δήλωσε, επίσης, ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστρίας είναι ασφαλής για την ώρα, παρά το ότι οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δημιουργούν κίνδυνο.

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ και σταθερή προοπτική θα είναι επίσης ασφαλείς, εφόσον δεν επιδεινωθεί σημαντικά η κρίση στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα τα «καταφέρει» με την κρίση χρέους και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να διασφαλίσει τη νομισματική ένωση.

Ο οίκος Fitch προειδοποίησε το 2011 ότι μπορεί να υποβαθμίσει το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή το σεμινάριο που διοργανώνει, ο γενικός διευθυντής του Fitch, κ. Ντέιβιντ Ράιλι αναφέρει ότι οι πιστοληπτικές και οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει εφέτος η Ευρωζώνη υπογραμμίζονται από το γεγονός ότι πάνω από το 50% των δανειακών αναγκών των χωρών της κατά το 2012 - που προσεγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ - προέρχεται από χώρες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεου τους.

«Η ικανότητα των χωρών να κινήσουν μία διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι θέμα - κλειδί φέτος, με τον Fitch να προβλέπει μία ρηχή ύφεση για την Ευρωζώνη το 2012, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να πλήττουν (σ.σ. την ευρύτερη οικονομία) και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει ασθενής», δήλωσε ο κ. Ράιλι.

«Ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου στάσιμων οικονομιών που προκαλούν ανησυχίες για τη φερεγγυότητα κάποιων χωρών και τραπεζών είναι υπαρκτός. Σε πιο θετική προοπτική, η άρση των ανισορροπιών που οδήγησαν στην κρίση βρίσκεται σε καλή πορεία και οι αντίθετοι άνεμοι από την (πιστωτική) απομόχλευση και τη λιτότητα θα πρέπει να αρχίσουν να χαλαρώνουν προς τα τέλη του έτους, στηρίζοντας μία σταδιακή οικονομική ανάκαμψη που θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους της κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Ράιλι.

Για την Ελλάδα..

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει μία «δυνητική επιλογή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, Ντέιβιντ Ράιλι, στο πλαίσιο σεμιναρίου που έγινε στο Λονδίνο, αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο, η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρωζώνη σε βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, προσθέτοντας ότι μία μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του βάρους χρέους της χώρας.

Ο οίκος Fitch έχει αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία CCC.

Σημαντική πιθανότητα υποβάθμισης της Ιταλίας

Υπάρχει σημαντική πιθανότητα υποβάθμισης της Ιταλίας από την Fitch, όταν ο οίκος ολοκληρώσει την αξιολόγηση των έξι μελών της ευρωζώνης που έχει θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης, είπε την Τρίτη ο επικεφαλής της Fitch για τις αξιολογήσεις των εθνικών αξιόχρεων.

«Ένα πράγμα που επίσης θα βοηθούσε την Ιταλία, που είναι εκτός του άμεσου ελέγχου της, είναι να αφαιρεθεί το premium της κρίσης ρευστότητας, το οποίο βασικά σημαίνει ότι χρειάζεται να έχει κανείς ένα... τείχος προστασίας», είπε ο κ. Ντείβιντ Ράιλι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο σε εκδήλωση του Fitch.

«Επί του παρόντος δεν το έχουμε αυτό και αποτελεί σοβαρή ανησυχία αναφορικά με την Ιταλία. Είναι ένας από τους λόγους που έχουμε την Ιταλία σε αρνητική παρακολούθηση. Είναι ένας από τους λόγους που όταν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, υπάρχει σημαντική πιθανότητα αυτή να μειωθεί».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Κέρδος online (10/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου