ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

PSI+: Ενα βήμα μπρος... δύο βήματα πίσω!

Αναδημοσίευση 

ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ "ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ!

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!

Σε βαθύ τέλμα έχουν περιπέσει οι πολύκροτες διαπραγματεύσεις για το PSI+, καθώς πίσω από τις αισιόδοξες δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, κρύβονται πολλά σκοτεινά σημεία!Μάλλον, για να το θέσουμε καλύτερα, οι κυβερνητικές δηλώσεις που κάνουν λόγο για σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων περισσότερο εκφράζουν έναν ευσεβή πόθο και πολύ λιγότερο τις αβέβαιες προοπτικές της ίδιας της διαδικασίας! Το "φυτίλι" τελειώνει στις 20 Μαρτίου όταν και λήγει το τριετές ομόλογο ύψους €14,5 δις το οποίο δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί παρά μόνο εφόσον "κουρευτεί".Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση Ε. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση που είχαν οι Παπαδήμος - Βενιζέλος με τους Νταλάρα - Λεμιέρ (στέλεχος της BNP Paribas) στο Μέγαρο Μαξίμου: «είμαι επιφυλακτικός και πολύ αισιόδοξος μετά από αυτή τη συνάντηση δύο ωρών με τον κ. Νταλάρα, τον κ. Λεμιέρ και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο».

Πιο πολύ ένας χρησμός Πυθίας παρά μια υπεύθυνη δήλωση ενός υπουργού οικονομικών!

Στο μεταξύ την ίδια ώρα πηγή του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την επίτευξη συμφωνίας να κρίνεται πιθανή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με τη δημόσια προσφορά για τη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους να αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πάντως τα προβλήματα που διαφάνηκαν στη συζήτηση είναι η συμμετοχή του συνόλου των πιστωτών στο «κούρεμα», καθώς διαπιστώνεται ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει το 100% των πιστωτών, δεδομένου ότι αντιδρούν στους όρους αρκετές τράπεζες και Hedge Funds. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών, δηλαδή αν συμμετάσχει η πλειονότητα των πιστωτών, οι όροι να επεκταθούν και στους υπόλοιπους, αλλά εξετάζεται με επιφύλαξη η διαδικασία εφαρμογής προκειμένου να μη χαθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της ρύθμισης.

Αν δεν προχωρήσει η ρήτρα συλλογικής ευθύνης, η επόμενη λύση που εξετάζεται είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από τους εταίρους της Ελλάδας. Το παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, δηλώνοντας χθες πως «αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό», είπε.

Ακόμα, οι κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ μετέφεραν αιτήματα τραπεζών για αυξημένα επιτόκια των νέων ομολόγων ή εναλλακτικά να υπάρξει πρόβλεψη για προσαύξηση των επιτοκίων, όταν η Ελλάδα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η ανταλλαγή στοχεύει στην περικοπή του συνολικού χρέους της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, με στόχο να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Στους πιστωτές που θα αποδεχτούν το «hair cut» θα δοθούν νέα ομόλογα εγγυημένα ονομαστικής αξίας στο 35% της αξίας των αρχικών τίτλων και 15% σε μετρητά.

Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει σε εθελοντική περικοπή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά 50%, αλλά αντιδρούν ως προς τους όρους.

Τί ισχύει για τις ρήτρες συλλογικής δράσης

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) είναι «κλειδί» για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PS), επισημαίνει σε συνέντευξή του στο in.gr o ανώτερος διευθυντής (senior director) του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, Πολ Ρόκινς.
Στη συνέντευξη μέσω e-mail που παραχώρησε στο in.gr ο κ. Ρόκινς, εκτός από το θέμα με τις ρήτρες, αναφέρεται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εάν ακόμα και μία απομείωση 60% είναι αρκετή για την Ελλάδα, το ενδεχόμενο μία δεύτερης αναδιάρθρωσης, καθώς και τον πιθανό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Fitch αν η Ελλάδα υιοθετήσει τις ρήτρες, ο κ. Ρόκινς λέει:

«Η Fitch δεν έχει μία διατυπωμένη θέση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's). Ωστόσο, η καινοτόμος χρήση των CAC's θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση» όσων πιθανώς θέλουν να μείνουν έξω από τη συμφωνία, «και γι' αυτό να επιταχύνει το επιτυχημένο αποτελέσμα των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και με την υπόθεση ότι ακόμα και μία απομείωση της τάξεως του 60% δεν είναι αρκετή, ο κ. Ρόκινς ερωτήθηκε ποιο είναι το ύψος του «κουρέματος με το οποίο η Fitch θα εκτιμούσε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γινόταν βιώσιμο.

Το στέλεχος της Fitch αναφέρει ότι είναι πρόωρο ακόμα να απαντήσει, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

«Είναι πολύ νωρίς να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Πολλά θα εξαρτηθούν αρχικά από τη δομή του PSI, το ποσοστό συμμετοχής και τον κίνδυνο από πιθανές πρόσθετες υποχεώσεις, για παράδειγμα o χρηματοπιστωτικός κλάδος θα μπορούσε να επιβαρύνει τον δημόσιο τομέα» (σ.σ. λόγω των δαπανών για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.ά.).

Στη συνέχεια ο κ. Ρόκινς ερωτήθηκε αν βλέπει πιθανή μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μη-εθελοντική βάση.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο, δεδομένων και των κοινωνικών αντιδράσεων.

«Υποθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί προς ικανοποίηση της τρόικας, η προσοχή θα στραφεί στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα και στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Πιέσεις από IIF και ΔΝΤ

Στο μεταξύ λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσ. Νταλάρα, και του στελέχους της BNP, Z. Λεμιέρ, το IIF εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μιλάει για «άλυτα» προβλήματα και πως «ο χρόνος τελειώνει».

Ειδικότερα το IIF αναφέρει ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι κ. Νταλάρα και Λεμιέρ συζήτησαν την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) με βάση τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών της 26ης Οκτωβρίου.

«Μια σειρά από θέματα συζητήθηκαν και ορισμένα παραμένουν άλυτα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο (σ.σ. σήμερα), αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει» σημειώνει το IIF.

Προσθέτει επίσης πως είναι σημαντικό προκειμένου να ολοκληρωθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI, να δοθεί στήριξη από όλους τους επίσημους φορείς τις επόμενες ημέρες.

Τέλος τονίζει: «Οπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί σημείωσαν στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα σε εθελοντική βάση το δυνατόν συντομότερα».

Πιεστικό προς την Ελλάδα εμφανίστηκε χθες και το ΔΝΤ Η συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να οδηγεί το χρέος στο στόχο του 120%, ανέφερε χθες ο Gerry Rice του ΔΝΤ, ενώ ανακοίνωσε ότι η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου.

O κ. Rice δήλωσε ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών είναι ο περιορισμός του χρέους στο 120% ως το 2020 και συμπλήρωσε πως «είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές και μόλις καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία, το Ταμείο θα αξιολογήσει κατά πόσον είναι σύμφωνη με τους στόχους για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ παρακολούθησε ως παρατηρητής ορισμένες από τις συναντήσεις.

Θολό τοπίο από την ΕΚΤ

«Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα αν η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο ''haircut''. Είναι απόφαση πολλών παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να καλύψει τις καθυστερήσεις. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο ''haircut'' αν επιστρέψει στην ανάκαμψη, προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για το αν πρέπει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI, αρνήθηκε να πάρει θέση, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό PSI.

Επίσης ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα συμπεριληφθούν στο «haircut» και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης για την ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εκτιμήσεις για χρέος και ανάπτυξη

Πανάκεια για την ελληνική οικονομία και προαπαιτούμενο για τη σταδιακή έξοδο από την ύφεση, που το 2012 συμπληρώνει μια πενταετία, θεωρεί η Credit Suisse την εφαρμογή του προγράμματος για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI). Ο οίκος εκτιμά ότι μόνο με haircut στα ομόλογα μπορεί να ανακοπεί η πτωτική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, αρχίζοντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη, έστω και οριακά, θετικών ρυθμών ανάπτυξης το 2013.

Οπως επισημαίνει η Credit Suisse, η ελληνική οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση 6% το 2011 -περισσότερο από ό,τι αναμενόταν- και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2012. Επίσης, πέρυσι, το χρέος έφτασε στο 162% του ΑΕΠ και φέτος αναμένεται στο 192%, εκτός αν εφαρμοστεί το PSI, που μπορεί να το μειώσει στο 151% και να φτάσει στο 120% το 2020.

Οπως υπολογίζουν οι αναλυτές του οίκου, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ πριν από το PSI και 10-11 δισ. ευρώ μετά το PSI, με τη διαφορά να προκύπτει από τις χαμηλότερες πληρωμές τόκων. Με τα σημερινά δεδομένα, ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 34 δισ. ευρώ ωριμάζουν το 2012, με το Μάρτιο να αποτελεί κρίσιμο μήνα, καθώς τότε το ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, για την Credit Suisse, ο μήνας που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας είναι ο Ιανουάριος, αφού, όπως επισημαίνεται, εάν κλείσει η συμφωνία για το PSI, το προφίλ χρέους της χώρας βελτιώνεται σημαντικά και οι δανειακές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια μειώνονται.

Πέραν των πρώτων 2-3 ετών, όταν οι ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται από το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ο οίκος υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες θα παραμείνουν χαμηλές, ως ποσοστό του ΑΕΠ και σε σχέση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, για μία δεκαετία τουλάχιστον.

 ΠΗΓΗ: iskra.gr (13/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου