Ο γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις για το PSI

Η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα και οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου σχολιάζονται εκτενώς στον γερμανικό Tύπο.
«Η Ευρώπη δυσπιστεί για τη βούληση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από πέρυσι. Τα συνδικάτα απειλούν με νέες κινητοποιήσεις».

Με αφορμή την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα η εφημερίδα παρατηρεί: «Το Βερολίνο επικρίνει το χάσμα μεταξύ των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις ή νέα φορολογικά μέτρα και αυτού που εφαρμόζεται τελικά. Στην Ελλάδα τα μέτρα για νέους φόρους και η είσπραξή τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρόμοια είναι η κριτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Χθες προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στις σελίδες της σχόλιο με τίτλο: «Η παγίδα Ελλάδα», στο οποίο επισημαίνει: «Στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών πανηγύριζαν διότι έπεισαν τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε κούρεμα 50%. Παρεμπιπτόντως οι τράπεζες είχαν ήδη διαγράψει μέρος των ομολόγων. Παρόλα αυτά δεσμεύθηκαν για ένα κούρεμα μέχρι τον Ιανουάριο με το σκεπτικό ότι τότε η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να «σηκώσει» χωρίς βοήθεια το υπόλοιπο χρέος. Αυτό ήταν η προϋπόθεση για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ. Ακριβώς όμως αυτή η προϋπόθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο κινήσεων στις χώρες που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα 50%. Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αν ΕΕ και ΔΝΤ δεν δείξουν κατανόηση, τότε όλη η προσπάθεια σωτηρίας χάνει οριστικά την αξιοπιστία της».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση». Ο ανταποκριτής Gerd Höhler σημειώνει: «Την Παρασκευή επιστρέφει στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικας για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση νέα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων και τα επόμενα βήματα στις μεταρρυθμίσεις. Μόνο αν υπάρξει αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση. Χωρίς αυτή, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 14,5 δις ευρώ και θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση.

Η κατάσταση αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Στο λιανικό εμπόριο αναμένονται φέτος 60.000 χρεοκοπίες. Μετά τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6% το 2011 αναμένεται για φέτος επιπλέον συρρίκνωση 3,5%, ενώ η ανεργία μεταξύ των νέων βρίσκεται στο 45%.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
- www.zougla.gr (17/1/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου