Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δημιουργήσαμε θετική εντύπωση στους τοκογλύφους


Με θράσος και κυνικότητα μίλησε για τη «θετική εντύπωση» που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της κυβέρνησης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη τα μεσάνυκτα (25-26/9)  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ήδη εξέδωσε ανακοίνωση για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες.
Ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και στηρίζει η ..........
Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων».
Και συνέχισε: «Αυτό λοιπόν, μας βοηθάει πάρα πολύ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε. Αυτό ήταν και η βάση της συζήτησης που είχα με την κυρία Λαγκάρντ στο ΔΝΤ και με τον κύριο Τρισέ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να βρεθούμε και οι τρεις μαζί, χωρίς συνεργάτες, σε μία συζήτηση, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Σημασία, λοιπόν, έχει ότι προχωράμε κανονικά.
Ήδη, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».
Ο Ε. Βενιζέλος είπε επίσης: «Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών με τους οποίους συζητήσαμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα -η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης παίζει κι αυτή ένα ρόλο στη διεθνή οικονομία- να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης, η οποία κρατάει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια».
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα - τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων. Γι' αυτό και ήταν σημαντική η σειρά των επαφών που είχα με τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, στη γενική συνέλευση της οποίας μίλησα και με πολλούς μεμονωμένους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματοοικονομικών οργανισμών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση αυτή, προς δικό τους όφελος, αλλά σημασία έχει και προς δικό μας όφελος, προς όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, της ελληνικής εθνικής οικονομίας».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου